Με την βιωσιμότητα των υποδομών να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο, το μετρό κάνει… στάση και παράγει ενέργεια, συμβάλλοντας και αυτό στην πράσινη μετάβαση των υποδομών, την ώρα που η κίνηση στο πιο δημοφιλές μέσο της Αθήνας επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα.

Ταχιάος: Έλλειμμα προσωπικού στον κατασκευαστικό κλάδο

Μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβράδυνση των συρμών του Μετρό, τόνισε ο Θανάσης Κοτταράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, στο πλαίσιο συνεδρίου του Υπερταμείου. «Τα μέσα μας είναι ηλεκτρικά και τα πιο φιλικά στο περιβάλλον, αλλά δεν μένουμε εκεί και ετοιμάζουμε ενέργειες για να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα», ανέφερε εκτιμώντας πως η εξοικονόμηση από αυτά τα συστήματα μπορεί να ξεπεράσει και το 20%.

«Επιπρόσθετα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την παραγωγή ενέργειας, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο εγκαθιστούμε φωτοβολταϊκά συστήματα στο αμαξοστάσιο του τραμ στο Ελληνικό και ετοιμάζουμε μελέτες για άλλα έργα. Ακόμη, αλλάζουμε τον φωτισμό στους σταθμούς με LED, και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», σημείωσε ο κ. Κοτταράς.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτταρά, αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 20% καταγράφεται το 2023 στο Μετρό, με το οποίο ημερησίως μετακινούνται 700.000 επιβάτες κατά μέσο όρο στις γραμμές 1,2 και 3.

Ο ΟΑΣΑ δημοσιεύει έκθεση βιωσιμότητας

«Για εμάς οι πρακτικές ESG δεν είναι απλά μια απαίτηση, αλλά ο τρόπος για να αναπτυχθούμε σωστά», σημείωσε ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, προσθέτοντας πως ο Οργανισμός διαθέτει μια ομάδα αποτελούμενη από 50 στελέχη τα οποία δουλεύουν τα έργα και των τριών επιχειρήσεων του οργανισμού. «Είμαστε ενταγμένοι στο πρόγραμμα για την Πράσινη Συμφωνία και ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε για πρώτη φορά έκθεση βιωσιμότητας», σημείωσε ο κ. Σπηλιόπουλος τονίζοντας παράλληλα πως ο στόχος είναι ο ΟΑΣΑ να γίνεται ολοένα και πιο «πράσινος».

Ανάπτυξη υποδομών σημαίνει πλεονέκτημα σε επίπεδο ΕΕ

Στον κρίσιμο ρόλο των υποδομών για την αύξηση της βιωσιμότητας των κτιρίων στάθηκε ο Aριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments. «Ο δομημένος χώρος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η PRODEA είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων κτιρίων και θέλουμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου μας, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε υποδομές και δίκτυα, που δυστυχώς στη χώρα μας είναι ακόμη στη φάση της ανάπτυξης», σημείωσε.

«Αρκετές χώρες είναι πιο προχωρημένες σε αυτού του είδους υποδομές», σημείωσε ακόμη ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA για να προσθέσει στη συνέχεια πως έχουμε πλεονέκτημα γιατί έχουμε φυσικούς πόρους για να παράξουμε καθαρή ενέργεια. Αν αναπτύξουμε τις υποδομές θα έχουμε πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια