Στη γνώριμη ζώνη των 1.270 μονάδων παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τις ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων και επιτρέποντας τις ανακατατάξεις θέσεων ενόψει της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.273,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.275,82 μονάδων (+0,43%) και 1.268,88 μονάδων (-0,12% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,19 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,92 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,89 εκατ. τεμάχια αξίας 7,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,09% στις 3.076,98 μονάδες, ενώ στο +1,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.193,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% στις 1.051,07 μονάδες.

Wall Street: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις πιέσεις που δέχθηκε χθες

Μπρα-ντε-φερ

Ο γενικός δείκτης έχει «κάτσει» επί έξι ημέρες σε ένα εύρος μεταξύ 1.270 – 1.280 μονάδων, παρά το γεγονός ότι έχει δεχτεί ενδοσυνεδριακά κάποιες πιέσεις που τον ώθησαν ακόμη χαμηλότερα. Παρόλα αυτά, η αντοχή του σε αυτά τα επίπεδα συντηρεί το επιφυλακτικά θετικό κλίμα σε μια αγορά που αθόρυβα αλλά σταθερά έχει προσθέσει πάνω από 160 μονάδες το τελευταίο δίμηνο.

Για να το καταφέρει αυτό συνέβη μια «σκυταλοδρομία» με εναλλαγές στους τίτλους που έκαναν τη διόρθωσή τους και σε εκείνους που στήριξαν τα επίπεδα. Ανοδικοί πρωταγωνιστές την μία ημέρα γίνονται τα βαρίδια την επομένη, τροφοδοτώντας ένα rotation στους τίτλους ώστε να διασφαλιστούν τα επίπεδα. Και τα επίπεδα του τζίρου εξακολουθούν να δείχνουν την επιφυλακτικότητα αρκετών χαρτοφυλακίων.

Επιφυλακτικότητα όμως που όπως σχολιάζουν στον ot.gr χρηματιστηριακές πηγές δεν έχει να κάνει με τις προοπτικές της αγοράς, οι οποίες παραμένουν θετικές, αλλά με την βραχυπρόθεσμη εικόνα της και την ανάγκη να διακρατηθεί ρευστότητα ενόψει μεγάλων εξελίξεων που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες. Η αγορά θα παρακολουθήσει ή και θα ακολουθήσει ένα ακόμη placement, αυτό για το για το 10 με 12% των μετοχών της HelleniQ Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, οι δύο μέτοχοι ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil & Industrial Holdings θα δώσουν εντολή αύριο για το βιβλίο προσφοράς, με στόχο την αύξηση της διασποράς και την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών.

Πάντως, σήμερα, η αγορά έδειξε να μην εκπλήσσεται αρνητικά από τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, το επίμαχο τρίμηνο των φυσικών καταστροφών, καθώς το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά μόλις 0,2%. Βέβαια, σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν της τάξεως του 2,1%, με την αγορά να βλέπει ότι η μέχρι τώρα “ζημιά” της πρωτογενούς παραγωγής είναι διαχειρίσιμη. Μένει όμως να διαγνωστεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, ειδικά στους κλάδους που μπορεί να επηρεαστούν από αυτόν (πχ τραπεζικός), ή ακόμη και τις δημοσιονομικές επιδόσεις που μπορεί να δείξουν κάποια αδυναμία (πχ φορολογικά έσοδα).

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το -2,67% του ΟΠΑΠ άσκησε σημαντικές πιέσεις στην αγορά, ενώ οι απώλειες σε Λάμδα, Jumbo, Eurobank και Σαράντη ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Motor Oil, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Autohellas.

Στον αντίποδα, το επερχόμενο placement για το 10%-12% των Ελληνικών Πετρελαίων οδήγησε τη μετοχή στο +4,30% και στα 7,77 ευρώ. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Quest και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τιτάν, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Cenergy και ΟΤΕ.

Στους “μικρότερους”, στα 1,20 ευρώ βρέθηκε ο Ακρίτας με το +29,73% και τα 32 χιλ. τεμάχια που διακίνησε, με την Εκτερ να σημειώνει άλμα 8,16%. Κέρδη 6,83% και για την Ιντρακόμ, με την Ιντραλότ να “πιάνει” το 1 ευρώ με το σημερινό +7,29%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών