Έντονη νευρικότητα εμφανίζει σήμερα η Wall Street, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από τη διήμερη πίεση που δέχτηκε, αλλά και να αξιολογήσει τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,22% στις 36.203 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,37% στις 4.583 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,44% στις 14.292 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κινούνται ήπια ανοδικά

Σε επίπεδο τίτλων, αρνητικός πρωταγωνιστής σήμερα η εταιρεία Cloud Box, η οποια σημειώνει απώλειες άνω του 12%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου που ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Επίσης, η MongoDB υποχωρεί περισσότερο από 5% παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παρόλα αυτά, στη Wall Street ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν “δεύτερες σκέψεις” για τη βιωσιμότητα της επί πέντε εβδομάδες ανόδου της, με οδηγό τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Federal Reserve. Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wolfe Research, Chris Senyek, εκτιμά στο βασικό του σενάριο, ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 8% μέχρι το τέλος του 2024.

«Πιστεύουμε ότι οι ετεροχρονισμένες επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed θα αρχίσουν πραγματικά να πλήττουν την οικονομία το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», εξήγησε.

Αύξηση των θέσεων εργασίας

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 103.000 τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Έκθεση Απασχόλησης που δημοσιεύθηκε από την Automatic Data Processing (ADP). Οι μεσαίες εταιρείες προσέλαβαν 68.000 νέους υπαλλήλους, περισσότερους από τις μεγάλες επιχειρήσεις που πρόσθεσαν 33.000 θέσεις. Η απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 6.000.

Πάντως, η αγορά δείχνει να ικανοποιείται από το γεγονός ότι το κόστος εργασίας μειώθηκε περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί, καθώς η παραγωγικότητα ενισχύθηκε. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ένα μέτρο των μισθών προς την παραγωγή, μειώθηκε κατά 1,2% την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου, περισσότερο από την αρχική εκτίμηση του -0,8% τον περασμένο μήνα και την πρόβλεψη -0,9% του Dow Jones.

Η παραγωγικότητα, ή η παραγωγή ανά ώρα, αυξήθηκε κατά 5,2% για την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση του 4,7% τον Νοέμβριο και την προσδοκία για +4,9% του Dow Jones.

Τέλος, το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε στα 64,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση στα 258,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 323 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 161,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 19,8% από την ίδια περίοδο του 2022. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,1%, και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 133,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4,0%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street