Οι Αμερικανοί αγόρασαν ένα εκατομμύριο πλήρως ηλεκτρικά οχήματα το 2023, η πρώτη φορά που θα πωληθούν τόσα πολλά ηλεκτρικά οχήματα σε αυτή τη χώρα μέσα σε ένα μόνο έτος, σημειώνει το CNN Business.

Περισσότερα από 960.000 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είχαν πωληθεί μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance. Με τις αναμενόμενες πωλήσεις από τότε, το όριο του ενός εκατομμυρίου εκτιμάται πως ξεπεράστηκε τον Νοέμβριο.

Ηλεκτρικά οχήματα: Κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην ΕΕ

Η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε από την Cox Automotive, η οποία παρακολουθεί στενά τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνο αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και δεν περιλαμβάνουν τα plug-hybrids, τα οποία μερικές φορές περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους αναλύσεις.

Η αύξηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αυξημένη ποικιλία των διαθέσιμων ηλεκτροκλίνητων μοντέλων (EV). Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, υπήρχαν 95 διαθέσιμα μοντέλα EV στις ΗΠΑ, δηλαδή 40% αύξηση μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Επίσης, στις ΗΠΑ, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέχει φορολογικές πιστώσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων.

Πρωτιά της Κίνας

Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν περίπου το 8% του συνόλου των πωλήσεων νέων οχημάτων στις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg NEF. Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στην Κίνα, όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 19% του συνόλου των πωλήσεων οχημάτων. Παγκοσμίως, τα EVs αποτελούσαν το 15% των πωλήσεων νέων επιβατικών οχημάτων.

Το 2022, η Κίνα αντιπροσώπευε το 54% όλων των πωλήσεων EV στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 26%. Οι ΗΠΑ, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά EV στον κόσμο, αντιπροσώπευε μόνο το 12%.

Η Βόρεια Αμερική, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες , εξακολουθεί να παράγει μεγαλύτερο όγκο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις οδικές μεταφορές από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη παγκόσμια περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg NEF.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων EV. Σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg NEF , θα χρειαστεί να περάσει μια δεκαετία για να επηρεάσουν ουσιαστικά ,τα ηλεκτρικά οχήματα, τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.