Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την υποτονική ζήτηση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ η αμερικανική παραγωγή παραμένει κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 25 σεντς στα 74,05 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 4 σεντς στα 69,34 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς παρουσίασαν τις χαμηλότερες τιμές τους από τα τέλη Ιουνίου.

Σύγχυση στους traders από την απόφαση του ΟΠΕΚ – -Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο στα 100 δολ.

«Με τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εισαγωγέα πετρελαίου (Κίνα) να έχει περιορίσει τη δίψα του για αργό, η πίεση παραμένει στις τιμές καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει με την ονομαστική παραγωγή», σχολίασε ο αναλυτής της PVM Oil, John Evans.

Η παραγωγή των ΗΠΑ παρέμεινε κοντά σε υψηλά ρεκόρ άνω των 13 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 223,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, υπερπενταπλάσια από το εκτιμώμενα 1 εκατ βαρέλια.

Η Κίνα

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας φρέναραν επίσης τα κέρδη του πετρελαίου.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες και η επιβράδυνση των παραγγελιών από ανεξάρτητα διυλιστήρια αποδυνάμωσαν τη ζήτηση.

Ενώ οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των παγκόσμιων εμπορικών ροών μπορεί να βοηθήσει τον μεταποιητικό τομέα.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 10% από τότε που ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, ανακοίνωσαν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Η αγορά φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν πιστεύουν ότι ο OPEC+ έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τις περικοπές του», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν περαιτέρω συνεργασία για τις τιμές του πετρελαίου , ενώ η Αλγερία, μέλος του ΟΠΕΚ+, δήλωσε ότι δεν θα αποκλείσει την επέκταση ή την εμβάθυνση των περικοπών στην προσφορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities