Κάλεσμα να συμμετάσχουν στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου απηύθυναν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προς όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+. Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν ότι η σύσφιγξη της παραγωγής είναι προς όφελος των παραγωγών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Πούτιν συναντήθηκε χθες  στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολ. οι τιμές αν ο ΟΠΕΚ τηρήσει τις αποφάσεις του

Λίγες ώρες μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους το Κρεμλίνο εξέδωσε κοινή δήλωση στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι εκτεταμένες συνομιλίες τους για το πετρέλαιο, τον ΟΠΕΚ+, τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, ακόμη και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Στον τομέα της ενέργειας, οι δύο πλευρές επαίνεσαν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και τις επιτυχημένες προσπάθειες των χωρών του ΟΠΕΚ+ για την ενίσχυση της σταθερότητας των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας και την ανάγκη να προσχωρήσουν όλες οι συμμετέχουσες χώρες στη συμφωνία  του ΟΠΕΚ+, με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και στηρίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία ήταν στα ρωσικά.

Στη ρωσική έκδοση χρησιμοποιήθηκε η λέξη «ενταχθούν», όπως επισημαίνει το Reuters ενώ στην αγγλική μετάφραση της δήλωσης, που επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, χρησιμοποιήθηκε η λέξη «προσχωρήσουν» στη συμφωνία ΟΠΕΚ+.

Tι προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Οι συνολικοί περιορισμοί ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) και θα γίνουν από οκτώ παραγωγούς, ανέφερε ο ΟΠΕΚ+ στην ανακοίνωση του  μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να παρατείνουν ή να εμβαθύνουν τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου.

Μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd και θα μειώσει επιπλέον τις εξαγωγές καυσίμων κατά 200.000 bpd την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1960 από το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα αρχικά και στη συνέχεια διερύνθηκε σε 13 μέλη. Το 2016, ο ΟΠΕΚ υπέγραψε συμφωνία με 10 άλλους παραγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για τη δημιουργία του ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν συντονίσει τις περικοπές της προσφοράς – τόσο στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ όσο και με παράλληλες συμφωνίες – για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια