«Σας παρακαλώ, ας τελειώσουμε τη δουλειά», ζήτησε σήμερα ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος της COP28 που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα που πρέπει θεωρητικά να έχουν καταλήξει μέχρι την Τρίτη σε ένα τελικό κείμενο.

«Έχουμε τη δυνατότητα μιας αλλαγής παραδείγματος που μπορεί να καθορίσει τις παγκόσμιες οικονομίες και το μέλλον μας και να βάλει τους πιο ευάλωτους στην καρδιά της δράσης για το κλίμα», δήλωσε ο ίδιος ενώπιον των αντιπροσώπων των χωρών που συνεδριάζουν στο Ντουμπάι για να συζητήσουν το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Οι αντιπρόσωποι αναζητούν ένα πεδίο συνεννόησης πάνω σε μια φόρμουλα η οποία θα μπορούσε να περιληφθεί στο τελικό κείμενο για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο, που ευθύνονται κυρίως για την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή η COP είναι διαφορετική, γράφει μια σελίδα ιστορίας», επέμεινε σήμερα ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διάσκεψη στην ώρα της την Τρίτη, κάτι που θα ήταν ένα κατόρθωμα, με δεδομένες τις συνήθεις καθυστερήσεις αυτού του ετήσιου φόρουμ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης να καταλήξει η διάσκεψη σε ένα «χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα», την επομένη μιας ημέρας διαλείμματος στις συνομιλίες. «Ξαφνιάσαμε τους σκεπτικιστές και εμπνεύσαμε τους αισιόδοξους», τόνισε.

COP29: Σε μια ακόμα πετρελαιοπαραγωγό χώρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα;

Ο καθορισμός της χώρας που θα προεδρεύσει σε ένα χρόνο της 29ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που εδώ και μήνες είχε μπλοκαριστεί, μπορεί να επιλυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην COP28 στο Ντουμπάι, μετά την ανακοίνωση πως η Αρμενία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, μία από τις ιστορικές κοιτίδες του πετρελαίου.

Οι δύο χώρες του Καυκάσου, ο τελευταίος πόλεμος μεταξύ των οποίων ανάγεται στο 2020 και οι οποίες εξακολουθούν να αντιπαρατίθενται σε ένοπλα μεθοριακά επεισόδια, έκαναν χθες, Πέμπτη, μια κοινή δήλωση με την οποία ανακοινώνουν, μεταξύ άλλων, πως η Αρμενία αποσύρει την υποψηφιότητά της να διοργανώσει την COP29 και υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο υποψηφιότητές τους αλληλοεξουδετερώνονταν και είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία.

Οι COP οργανώνονται κάθε χρονιά σε ένα διαφορετικό συνασπισμό χωρών: για τη φετινή χρονιά, η Ασία όρισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την επόμενη χρονιά θα είναι η σειρά της Ανατολικής Ευρώπης, τα μέλη της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν, σύμφωνα με τη διαδικασία του ΟΗΕ. Όμως η Ρωσία αντιτίθεται στην επιλογή της Βουλγαρίας, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία: σήμερα το πρωί, πηγή στην ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ντουμπάι έλεγε πως η ΕΕ παραμένει «αυτή τη στιγμή επικεντρωμένη στην επιτυχία αυτής της COP», χωρίς σχόλιο αναφορικά με ενδεχόμενη υποστήριξη μιας υποψηφιότητας του Αζερμπαϊτζάν.

Η απόφαση πρόκειται να ληφθεί στην COP28, που λήγει την Τρίτη.

Αν οριστεί το Αζερμπαϊτζάν, αυτό θα σημάνει πως άλλη μια πετρελαϊκή χώρα θα υποδεχθεί την COP, καθώς σχεδόν το 90% της οικονομίας της χώρας αυτής εξαρτάται από το πετρέλαιο και το αέριο.

Αντιδράσεις από ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες

Η προοπτική αυτή προκάλεσε αμέσως ειρωνικά σχόλια και ανησυχία από εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι παρόντες στο Ντουμπάι και ήταν ήδη πολύ επικριτικοί για τη φετινή προεδρία των Εμιράτων.

«Ο δρόμος μετά την COP28 θα οδηγήσει, φαίνεται, στο Μπακού, το οποίο είναι ίσως η πρώτη πρωτεύουσα του πετρελαίου πριν από χιλιάδες χρόνια, εκεί όπου ο Μάρκο Πόλο τεκμηρίωσε το εμπόριο πετρελαίου και όπου οι τουρίστες μπορούν ακόμη να κάνουν για την υγεία τους ένα μπάνιο σε αργό πετρέλαιο», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ρίτσαρντ Μπλακ του κέντρου μελετών Ember.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τον ΟΗΕ να επιβάλει «αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων ώστε τα συμφέροντα της ορυκτής ενέργειας να μην μπορούν να επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα», δήλωσε ο Ρομάν Ιουαλαλάν της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oil Change International.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green