Ποτέ μια κρίση δεν ήταν τόσο συναρπαστική. Οι αποτιμήσεις των νεοσύστατων επιχειρήσεων βυθίζονται, οι τεχνολογικές απολύσεις αφθονούν και τα νέα επιχειρηματικά κεφάλαια (VC) είναι δύσκολο να βρεθούν. Αλλά στο Slush, ένα μεγάλο ετήσιο τεχνολογικό συνέδριο που ολοκληρώθηκε στο Ελσίνκι την 1η Δεκεμβρίου, οι ιδρυτές και οι χρηματοδότες τους διασκέδαζαν σχεδόν σαν να ήταν το 1999, το αποκορύφωμα της φούσκας dotcom. Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ που περιλάμβανε 5.000 επιχειρηματίες και 3.000 επενδυτές, πέρασαν δύο ημέρες σε μια εμπορική έκθεση, παρακολουθώντας παρουσιάσεις, πάνελ και πολλές συζητήσεις, σύμφωνα με τον Economist.

Όπως και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις παντού, εκείνες στην Ευρώπη έχουν πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που κάνει την υπόσχεσή τους για πλούσια μελλοντικά κέρδη να φαίνεται λιγότερο δελεαστική σήμερα. Φέτος προβλέπεται να προσελκύσουν μόλις 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “State of European Tech”, που δημοσιεύεται στο Slush από την Atomico, μια εταιρεία VC με έδρα το Λονδίνο. Αυτό το ποσό είναι μειωμένο κατά 38% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 55% από ένα καυτό 2021. Η μέση αποτίμηση των πιο ώριμων νεοσύστατων επιχειρήσεων «σταδίου ανάπτυξης» κυμαίνεται τώρα κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. Ενώ το 2021 η Ευρώπη δημιούργησε 107 «μονόκερους» (μη εισηγμένες εταιρείες αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο) και πέρυσι παρήγαγε άλλους 48, μέχρι στιγμής το 2023 έχει προσθέσει μόλις επτά.

Ευρωπαϊκές startups: Στα 45 δισ. δολάρια θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους το 2023

Ας δούμε πιο μακροπρόθεσμα, όμως, γιατί οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη στο σύνολό τoυς αντέχουν εκπληκτικά καλά. Κατά κάποιο τρόπο, αντιμετωπίζουν την κρίση καλύτερα από την πιο εδραιωμένη αγορά της Αμερικής. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να μειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 18% σε σύγκριση με το 2020 εκτός από τη Βρετανία όπου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 2%. Στην Αμερική μειώθηκαν κατά 1% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Και σε άλλα μέτρα, η ευρωπαϊκή τεχνολογία συνεχίζει να ευδοκιμεί. Η Ευρώπη δημιουργεί τώρα περισσότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις από την Αμερική: περίπου 14.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 13.000 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η γηραιά ήπειρος, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχει περισσότερες από 41.000 νέες εταιρείες τεχνολογίας και περίπου 3.900 πιο ώριμες. Μαζί απασχολούν περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα, περίπου διπλάσια από ό, τι στις αρχές του 2019 και περισσότερα από ό, τι στον τομέα ακινήτων της Ευρώπης (εξαιρουμένων των κατασκευών). Η συνολική αξία των ιδιωτικών και εισηγμένων εταιρειών τεχνολογίας της Ευρώπης πλησιάζει και πάλι την κορυφή των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε το 2021. Πέρυσι ήταν 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η σχετική ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής τεχνολογίας μπορεί να εξηγηθεί από την αυξανόμενη ωριμότητά της. Πάρτε τον αριθμό των εταιρειών που ιδρύθηκαν από πρώην υπαλλήλους επιτυχημένων νεοσύστατων επιχειρήσεων. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι που εργάστηκαν για startups που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 2000 έχουν ιδρύσει τις δικές τους επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο στις φιλοδοξίες των ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι… η ίδια η ΕΕ καθώς οι διαφορές στους φόρους και τους κανονισμούς εξακολουθούν να αφθονούν. Εάν οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν πραγματικά να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τεχνολογία θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ενιαία, πραγματικά ευρωπαϊκή, αγορά για να αναπτυχθούν οι startups.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]