Με απώλειες της τάξης του 4% έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς το ρεκόρ παραγωγής και οι ανησυχίες για τη ζήτηση επιβαρύνουν τις τιμές.

Πρόκειται για την έβδομη εβδομάδα που υποχωρούν οι τιμές του μαύρου χρυσού αν και την Παρασκευή κατέγραψαν ένα μίνι ράλι. Η τελευταία φορά που το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε απώλειες επτά εβδομάδων ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Αναδυόμενες αγορές: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα εγχώρια ομόλογα

Το West Texas Intermediate για τον Ιανουάριο σημείωσε την Παρασκευή άνοδο κατά 1,89 δολάρια ή 2,73% και διαμορφώθηκε στα 71,23 δολάρια το βαρέλι. Το  συμβόλαιο αργού Brent για τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 1,79 δολάρια ή 2,42%, για να διαμορφωθεί στα 75,84 δολάρια το βαρέλι.

Στήριξη στις τιμές προσέφεραν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, εξέλιξη που θεωρείται ότι θα την υποδεχθούν θετικά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε συμφωνία για περικοπές της παραγωγής, λίγες ημέρες μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση του πετρελαϊκού καρτέλ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε συνδυασμένες περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η αγορά ανησυχεί, ωστόσο, ότι ορισμένα μέλη ενδέχεται να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τα κέρδη των τιμών της Παρασκευής θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι η αγορά έχει βρει ένα πάτωμα προς το παρόν μετά από πτώση για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities