Στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών έχει στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς αναμένεται να αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, οι οποίες θα τροφοδοτηθούν από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

Οι κεντρικές τράπεζες σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν προπορευτεί έναντι της Federal Reserve και της ΕΚΤ, καθώς αύξησαν και στη συνέχεια μείωσαν τα επιτόκια ταχύτερα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το 2023 αναμένεται το 2023 να καταγραφεί το καλύτερο ετήσιο ράλι στα εγχώρια ομόλογα της Λατινικής Αμερικής από το 2009.

Αναδυόμενες αγορές: Γιατί κερδίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Τώρα, η Pacific Investment Management Co. συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που προετοιμάζονται το 2024 να είναι μια χρονιά κερδών. Οι προσδοκίες για την χαλάρωση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσουν στην υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές δημιουργώντας ακόμα ένα καταλύτη για τη μείωση του κόστους χρήματος στις αναδυόμενες αγορές, ενισχύοντας τις εγχώριες αγορές ομολόγων.

«Όσο πιο κοντά φτάνουμε στη μείωση των επιτοκίων της Fed, τόσο περισσότερο οι επενδυτές θα κλίνουν προς τα τοπικά νομίσματα» σημειώνει ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος Λατινικής Αμερικής της Itau Unibanco Holding SA, Ρικάρντο Ναβάρο. «Οι επενδυτές θέλουν αύξηση των αποδόσεων και η θέση εκεί είναι ότι χωρίς περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, θα μπορούσατε κάλλιστα να πάρετε τη μεγαλύτερη απόδοση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Το κολομβιανό και το μεξικανικό πέσος είναι τα δύο νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές φέτος. Η τουρκική λίρα, το ρωσικό ρούβλι και το νόμισμα της Νότιας Αφρικής συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής μεταξύ των αναδυόμενων νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις για το 2023.

Ο Τιερί Λαρός, διαχειριστής κεφαλαίων της Vontobel Asset Management AG στη Ζυρίχη επισημαίνει ότι προτιμά το τοπικό χρέος της Λατινικής Αμερικής, αλλά εξακολουθεί να βρίσκει ευκαιρίες σε άλλα μέρη του κόσμου. Επιλέγει επίσης τα τσεχικά και ουγγρικά επιτόκια, σε μερικώς αντισταθμισμένη συναλλαγματική βάση

«Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι η ιστορία του 2024»τονίζει και συμπληρώνει ότι το νέο οικονομικό επιτελείο έχει αξιόπιστους στόχους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τους επικοινωνεί με σαφή και ρεαλιστικό τρόπο».

Στις αγορές πάντα όμως υπάρχει το στοιχείο της μεταβλητότητας. Οι traders την Παρασκευή περιόρισαν τις προσδοκίες τους για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed το επόμενο έτος, μετά την καλύτερη των προβλέψεων έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Τώρα, οι επενδυτές προσβλέπουν στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed για φέτος και ενώ δεν αναμένεται καμία αλλαγή στα επιτόκια, οι αξιωματούχοι την Τετάρτη θα επικαιροποιήσουν τις προβλέψεις τους για το 2024 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Iσχυρή ζήτηση

Για τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών που χρειάζονται χρηματοδότηση, η αυξημένη ζήτηση για τοπικά περιουσιακά στοιχεία έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Με τις παγκόσμιες νομισματικές συνθήκες να παραμένουν σφιχτές, οι δανειολήπτες και οι επενδυτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η κοινοπραξία δανείων, οι τίτλοι που συνδέονται με τη διατήρηση και, φυσικά, τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών του Περού, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα εκδώσει ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια, σε τοπικό νόμισμα και για να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις

Στο Μεξικό η αγορά των εταιρικών ομολόγων σημειώνει σημαντική κινητικότητα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το το 2024, σύμφωνα με την Banco Santander SA. Εν τω μεταξύ, τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε λίρα σημειώνουν ράλι, τροφοδοτούμενα εν μέρει από την αύξηση των υπεράκτιων αγορών.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών έχουν πουλήσει εγχώριο χρέος αξίας περίπου 1,5 τρισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, μια αύξηση 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες