Στην πορεία που διήνυσε την τελευταία δεκαετία ο κλάδος του LNG και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκαν εκπρόσωποι τεσσάρων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στο πλαίσιο του 23ο World LNG Summit & Awards που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στο πάνελ με θέμα «Η στρατηγική του LNG: Αναδιαμορφώνοντας το τοπίο του αερίου για παροχή ενεργειακής ασφάλειας και ευελιξίας εφοδιασμού» συμμετείχαν οι Άνατολ Φεϊγκίν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Cheniere Energy, ο Στιβ Χιλ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell, ο Τζόντι Σήπαρντ, παγκόσμιος αντιπρόεδρος εμπορίας και προέλευσης LNG της BP και ο Ρασίντ αλ Μαζρουέι, επικεφαλής μάρκετινγκ της Adnoc Gas των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τη συζήτηση συντόνισε η Πατ Ρόμπερτς, διευθύνουσα σύμβουλος της LNG Worldwide ltd.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Τετραπλάσιες έως το 2030 οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα
Τους ομιλητές απασχόλησαν ερωτήματα όπως η μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη νέων πρότζεκτ κατά την επόμενη δεκαετία και ο κίνδυνος υπερβολικής εξάρτησης των καταναλωτών από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, χωρών που έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως.
Ανάγκη για σταθερότητα
Το σύστημα παραγωγής και διάθεσης LNG πρέπει να είναι ευέλικτο και σταθερό, υπογράμμισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Cheniere, τονίζοντας την ανάγκη τα υπάρχοντα και τα νέα projects να εξελίσσονται με τρόπο ομαλό και αξιόπιστο. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να καταστεί πιο προσιτό, από οικονομικής άποψης, το LNG, τονίζοντας πάντως ότι την τελευταία δεκαετία οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εξοικειωθεί με το LNG.
Ο Άνατολ Φεϊγκίν σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή στη βόρεια Αμερική ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή νέων ποσοτήτων στην παγκόσμια αγορά, τονίζοντας ότι προς τούτο χρειάζεται καλύτερη σύνδεση μεταξύ των παραγωγικών πεδίων και των υποδομών. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποτελούν ανταγωνιστική αγορά ενώ σημείωσε ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη βίωσαν με δραματικό τρόπο την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο έτος επειδή, μεταξύ άλλων, στη γηραιά ήπειρο δεν είναι εκτεταμένη η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Εξέφρασε την ελπίδα να υποχωρήσουν οι πολύ υψηλές τιμές, ενώ υπογράμμισε ότι τα έργα LNG χρειάζονται αρκετά χρόνια ώσπου να καταστούν αποδοτικά. Έτσι, όπως είπε, αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αξίζει να ασκήσει κριτική κανείς στη βιομηχανία του LNG είναι γιατί άργησε να αναπτυχθεί.
Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του LNG θα παραμείνουν υψηλές λόγω των διαφόρων παραγόντων, όπως η γεωπολιτική αστάθεια και οι πληθωριστικές πιέσεις. Εκτίμησε ότι η ζήτηση για LNG θα αυξηθεί, κάτι που θα δώσει ώθηση στην βιομηχανία να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Υπογράμμισε τη σημασία της επέκτασης των μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Όπως εξήγησε, για την αξιόπιστη παροχή φορτίων LNG απαιτούνται επενδύσεις σε μεγάλα projects, όμως για να καταστούν ελκυστικά αυτά τα projects απαιτούνται μακροπρόθεσμα συμβόλαια που να διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει ζήτηση και ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτήρισε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ως τα θεμέλια για την ανάπτυξη του κλάδου. Σημείωσε δε ότι ήταν ακριβώς η ύπαρξη μακροπρόθεσμων συμβολαίων που προστάτευσε τους καταναλωτές της Ασίας από την εκτίναξη των τιμών που βίωσε η Ευρώπη, το 2022.
Εκτίμησε ότι η βόρεια Αμερική θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια τη ζήτηση θα κατευθύνει η απανθρακοποίηση σε μεγάλες χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και η Ινδία.
«Η πραγματική ευκαιρία για το LNG είναι η απανθρακοποίηση της Κίνας και της Ινδίας», τόνισε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός όσον αφορά τον κίνδυνο υπερσυγκέντρωσης της αγοράς LNG, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι παίκτες στην αγορά.
Πρόβλημα το υψηλό κόστος
Την αβεβαιότητα χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη βιομηχανία LNG ο αντιπρόεδρος παγκόσμιας εμπορίας και προέλευσης LNG της BP. Σημείωσε ότι η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεν λειτουργική, όμως το κόστος διαρκώς αυξάνεται – κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο φυσικό αέριο.
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται το LNG να καταστεί πιο καθαρό, λειτουργώντας ως ολοένα και περισσότερο ως εναλλακτικό καύσιμο προς τις ΑΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στο τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για περισσότερα πλοία μεταφοράς.
Ο Τζόντι Σήπαρντ υποστήριξε ότι υπάρχει πράγματι ρίσκο συγκέντρωσης της παραγωγής καθώς αυξάνονται διαρκώς οι ποσότητες που παρέχονται από πεδία στις νότιες πολιτείας των ΗΠΑ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι η αγορά θα μεγαλώσει με το LNG να συμβάλει στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας.
Ανάγκη για μακροπρόθεσμα συμβόλαια
Την αξιοπιστία ανέδειξε από την πλευρά του ως βασικό ζητούμενο για τη βιομηχανία του LNG ο Ρασίντ αλ Μαζρουέι, επικεφαλής μάρκετινγκ της Adnoc Gas. Υπογράμμισε ότι οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν πώς θα διασφαλιστεί ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα εξυπηρετούνται, τονίζοντας την σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού. «Πρόκειται για μια αγορά που σε ένα ποσοστό 10% επηρεάζεται από τις τιμές και σε άλλο ένα 10% από την εποχικότητα», υπογράμμισε.
Επεσήμανε τη σημασία των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, εξηγώντας ότι η σύναψή τους διασφαλίζει ότι οι νέες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα απαιτηθούν στο μέλλον πράγματι θα παρασχεθούν. Όπως εξήγησε, για να «τρέξουν» projects στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ζήτηση.
Ο Ρασίντ αλ Μαζρουέι υπογράμμισε ότι τα κόστη για τη βιομηχανία του LNG αυξάνονται, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη νέων projects όσο και τη μεταφορά των φορτίων δια θαλάσσης.
Όσον αφορά τον κίνδυνο υπερσυγκέντρωσης της παραγωγής, εκτίμησε ότι η αγορά είναι αρκετά μεγάλη ώστε να απορροφήσει μερικούς μεγάλους παίκτες ενώ σημείωσε ότι κάθε παραγωγός συμβάλει με διαφορετικό τρόπο στην παγκόσμια βιομηχανία LNG. Διαφορετικός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, διαφορετικός των χωρών του Κόλπου και άλλος της Αυστραλίας ή άλλων παικτών όπως η Μαλαισία, τόνισε, εξηγώντας ότι η ύπαρξη πολλών παραγωγών λειτουργεί εξισορροπητικά για την αγορά.
Latest News
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο