Το Αζερμπαϊτζάν είναι πιθανόν να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους, μετά την συμφωνία με την Αρμενία για την υποψηφιότητά του.

Η απόφαση για το ποιος θα αναλάβει τη σκυτάλη από την τρέχουσα χώρα υποδοχής της COP28, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου γεωπολιτικό αδιέξοδο , αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην προσπάθεια φιλοξενίας οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ο σουλτάνος του πετρελαίου θέλει να… «τελειώσει τη δουλειά» με την COP28

Το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε αργά την Πέμπτη ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Αρμενία που επιτρέπει στο Μπακού να θέσει υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τις συνομιλίες COP29 χωρίς την απειλή αρνησικυρίας της Αρμενίας. Η επιλογή ενός οικοδεσπότη COP χρειάζεται υποστήριξη από όλες τις χώρες της περιφερειακής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανατολική Ευρώπη.

«Λάβαμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τις περισσότερες χώρες [στην ομάδα της ανατολικής Ευρώπης]. Η Ρωσία υποστήριξε επίσης την προσπάθειά μας», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Αϊχάν Χατζιζάντα.

Σύμφωνα με το Reuters, o εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην COP28 αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ανησυχίες

Το Αζερμπαϊτζάν είναι παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και μέλος του ΟΠΕΚ+.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχθηκαν κριτική για τον διορισμό του Σουλτάνου αλ-Τζάμπερ, του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC, ως προέδρου της φετινής συνόδου κορυφής COP28.

Ορισμένοι εκπρόσωποι στην COP28 έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα σε έναν παραγωγό πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

«Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες», είπε ο Χατζιζάντα.

«Παρά το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι στρατηγικοί στόχοι του Αζερμπαϊτζάν είναι η διαφοροποίηση της ενέργειας, των πόρων, ειδικά για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια», υπογράμμισε.

Παζάρια

Η Αρμενία συμφώνησε να υποστηρίξει την προσφορά φιλοξενίας COP του Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την ένταξη στο γραφείο COP του ανατολικοευρωπαϊκού ομίλου.

Οι δύο χώρες του Καυκάσου βρίσκονται σε σύγκρουση για δεκαετίες, κυρίως για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά σε μεγάλο βαθμό κατοικείται και ελέγχεται από Αρμένιους. Η περιοχή ελεγχόταν από την εθνοτική αρμενική πλειονότητά της έως ότου ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, απέσυρε την Παρασκευή τη δική της υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει την COP29 και δήλωσή της χαιρέτισε την «εποικοδομητική προσέγγιση» από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία είχε προηγουμένως μπλοκάρει την προσφορά της Βουλγαρίας.

Διπλωματικές πηγές στην COP28 είπαν στο Reuters ότι κι άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να υποστηρίξουν την προσφορά του Μπακού να φιλοξενήσει – παρόλο που η Μολδαβία έχει επίσης θέσει υποψηφιότητα και η Σερβία το σκεφτόταν.

Οι διπλωμάτες αγωνίζονται για να βρουν μια συμφωνία πριν από την προγραμματισμένη λήξη της COP28 στις 12 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green