Στο γνώριμο έδαφος των 1.270 – 1.280 μονάδων παραμένει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαιώνει καθημερινά τις διαθέσεις του να κρατήσει τα κέρδη της χρονιάς που φεύγει και να μπει στη νέα με το πεδίο ελεύθερο με όσο το δυνατό χαμηλότερο ρίσκο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 1.273,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.073,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,10% στις 1.029,26 μονάδες.

Ανάπαυση στα… κέρδη

Μένουν 13 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με τους περισσότερους συμμετέχοντες να είναι ικανοποιημένοι, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ακόμα μία γόνιμη χρονιά με σημαντικές αποδόσεις. Η πραγματική οικονομία στους περισσότερους τομείς έχει πάρει «φωτιά» και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης. Άλλωστε και ο τραπεζικός κλάδος σταδιακά αρχίζει και ανοίξει τις κάνουλες δανεισμού γεγονός που δεν έχουμε ακόμα αποτιμήσει στην αγορά με την χώρα να βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τους υπολοίπους. Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης είναι τεράστια για το μέγεθος μας που αν εκμεταλλευτούμε σωστά θα κάνουν την διαφορά.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές ξένοι και Έλληνες έρχονται σταδιακά να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά που κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία της με εκθετικό βαθμό, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης. Άλλωστε είμαστε μία οικονομία που αναπτύσσεται σημαντικά και μάλιστα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον γεγονός που τραβάει μόνιμα το ενδιαφέρον.

Το χρέος προς ΑΕΠ πέφτει με σημαντικούς ρυθμούς ενώ μέχρι το τέλος της 10ετίας δεν έχουμε σημαντικά τοκοχρεολύσια. Θυμίζουμε δε πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα κράτη και μάλιστα με επιτόκιο κοντά στο 2%. Όλα αυτά μας έχουν φέρει σε θέση να δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία και πολύ κοντά στην Ισπανία. Τα παραπάνω είναι υπέρ αρκετά για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον χωρίς να χρειάζεται να βλέπουμε την μικρή εικόνα που πάντα μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas κινείται με απώλειες 1,42%, ενώ σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Quest, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. Η Τέρνα Ενεργειακή και ο Τιτάνας δεν έχουν πρόσημο.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 3,90%, με τις Εθνική, Aegean, Βιοχάλκο, Λάμδα, Μυτιληναίος, Cenergy, Σαράντης, Alpha bank, Coca Cola, Eurobank και ΟΤΕ να κινούνται ήπια ανοδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες