Σημαντικές υπεραποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών βλέπει η Citigroup το 2024, στηρίζοντας την εκτίμηση της σε δύο καταλύτες. Ο πρώτος είναι οι φθηνές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών και ο δεύτερος τα ιστορικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι οι δείκτες κινούνται υψηλότερα από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Citigroup, στο μέτωπο των αποτιμήσεων, η σύγκριση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών δείχνουν πολύ μεγάλο discount, αφού ανέρχεται πλέον στο 30% σε όρους κερδών ανά μετοχή (p/e) έναντι 15% που είναι ο μέσος όρος ιστορικά.

Citigroup: Οι μισθοί… θα είναι ο επόμενος καταλύτης για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η «ψαλίδα» άνοιξε μετά και την τελευταία υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ τη νέα χρονιά η κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα ενισχυθεί (η Citigroup αναμένει άνοδο 3% στα EPS), μετά από μια μικρή πτώση του 2023.

Την ίδια ώρα, ιστορικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τείνει να κινείται υψηλότερα μετά την κορύφωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και για το 12μηνο που έπεται. Το μοναδικό που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι να τοποθετούνται στις διορθώσεις της αγοράς. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει στους επενδυτές, η αστάθεια της αγοράς τείνει να αυξάνεται όταν η ΕΚΤ (και άλλες κεντρικές τράπεζες) προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων.

Η πορεία των επιτοκίων

Η Citigroup εκτιμά ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 510 μονάδων, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 θα ανέλθει στις 8.200 μονάδες το επόμενο 12μηνο, ήτοι άνοδο 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι 3 καταλύτες για την πορεία τους όμως είναι ο χαμηλός πληθωρισμός, η ανάκαμψη της οικονομίας και οι χαμηλοί κίνδυνοι πολιτικής. Επίσης, εκτιμά ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο του 2024, σε ένα χρονικό ορίζοντα δηλαδή που η Citigroup χαρακτηρίζει ως “αργά” για τις ανάγκες της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός μείωσης μπορεί να είναι ταχύς, με την Citigroup να αναμένει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις 100 μ.β. μέχρι το τέλος του 2024, και άλλες 100 μ.β. στο 2% το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή