Το μισθολογικό κόστος θα είναι το επόμενο μέγεθος που θα παρακολουθεί σταθερά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εωσότου αποφασίσει, ή πιο συγκεκριμένα αναγκαστεί, να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με την Citigroup. Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, μειώσεις επιτοκίων δεν θα δούμε πολύ σύντομα.

Ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, η Citigroup αναμένει το Διοικητικό Συμβούλιο να αναγνωρίσει την επιβράδυνση της δυναμικής του πληθωρισμού και να εκφράσει την ευτυχία του για αυτό. Αλλά, σύμφωνα με την Citigroup, δεν αναμένεται ότι αυτό θα μεταφραστεί σε τόσο γρήγορη χαλάρωση της πολιτικής.

Citigroup: Πού θα πάνε οι μετοχές το 2024

Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, περιμένει από το Διοικητικό Συμβούλιο μόνο να καταργήσει κάθε μορφή μελλοντικής καθοδήγησης και να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επανεπένδυσης των τίτλων του PEPP (των τίτλων που συνδέονται με το πρόγραμμα της πανδημίας).

Θα τεθεί το ζήτημα της υπερβολικής αυστηροποίησης της πολιτικής;

Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει εάν η νομισματική πολιτική ήταν υπερβολικά αυστηρή, και εάν ναι, εάν ήταν σκόπιμη ή τυχαία. Η Citigroup υποστηρίζει ότι μια κεντρική τράπεζα που οδηγείται από μια ασύμμετρη αποστροφή για την υπέρβαση του πληθωρισμού σε σχέση με την υποτίμηση (λόγω διαφορετικής στάσης πολλών μελών της) θα μπορούσε να είχε συσφίξει υπερβολικά τις πιστωτικές συνθήκες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είχε τώρα λόγους να αναστρέψει πολύ γρήγορα αυτήν την υπερβολική σύσφιξη.

Ωστόσο, η Citigroup παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει την επικοινωνία της ΕΚΤ με αυτό το είδος της αντίδρασης και πιστεύει ότι, ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια προτού τελικά αναγκαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, εμμένει στην άποψη ότι ο χρόνος και η έκταση των τελευταίων αυξήσεων επιτοκίων ήταν συνέπεια της συντόμευσης του ορίζοντα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και ότι αυτό θα καθορίσει επίσης το χρονοδιάγραμμα μειώσεις επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια μόνο όταν βεβαιωθεί ότι η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται αρκετά και όταν το δικό της προσωπικό προβλέπει υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, το βασικό σενάριο παραμένει ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή