Με μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, εν αναμονή σαφώς της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ αξιολογούν και το πλήθος των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%, με τον κλάδο των χημικών να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,14% στις 7.553 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,18% στις 16.821 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,02% στις 7.544 μονάδες.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος από 5,25% έως 5,5%, αλλά οι επενδυτές θα αναλύσουν τα σχόλια του προέδρου της Jerome Powell για ενδείξεις σχετικά με το πόσο σύντομα μπορούν να αναμένονται μειώσεις επιτοκίων. Προς το παρόν, το CME FedWatch Tool δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητες μείωσης επιτοκίων από την επόμενη άνοιξη.

Τα μάκρο

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία από την βρετανική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο, με τους τομείς των υπηρεσιών, της παραγωγής και των κατασκευών της χώρας να συρρικνώνονται. Το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό το τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με το τρίμηνο που προηγήθηκε του Ιουλίου 2023.

Επίσης, η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,8% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Δύο από τους τέσσερις παραγωγικούς κλάδους παρουσίασαν βραδύτερη δραστηριότητα, με τη μεταποίηση να είναι ο κύριος αρνητικός παράγοντας, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 1,1%.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 1,8%. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος των ορυχείων και λατομείων σημείωσε άνοδο 0,2% και η ύδρευση και η αποχέτευση αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Στον τομέα της μεταποίησης, δέκα από τους 13 υποτομείς του παρουσίασαν πτώση, με την κατασκευή ηλεκτρονικών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων να υποχωρεί κατά 2,5% και την κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού να υποχωρεί κατά 3,0%.

Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 2,3 δισεκατομμύρια στερλίνες, σε 9,2 δισεκατομμύρια στερλίνες το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1 δισεκατομμύρια στερλίνες τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα 209,8 δισ. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,4 δισ., φτάνοντας τα 218,8 δισ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές