Τη σημαντική συμβολή των τραπεζών στην προώθηση πράσινων πολιτικών και στην υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών από τις επιχειρήσεις, υπογράμμισαν κορυφαία τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν σε συζήτηση, στο πλαίσιο του OT Forum.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος μίλησαν για το μέλλον του τραπεζικού τομέα, τους στόχους για τις χρηματοδοτήσεις και τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

OT FORUM – Αναστασάτος: «Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη ο τραπεζικός τομέας είναι κυρίαρχος σήμερα στην πράσινη οικονομία, καθώς όχι μόνο πιέζει, αλλά και χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων που την προάγουν.

Σημείωσε δε πως παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση που επικρατεί, οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν δάνεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο 9μηνο του 2023 οι εκταμιεύσεις έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ.

Υποστήριξε επίσης ότι ο δανεισμός δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα, αλλά ο πληθωρισμός και η δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ράπανος τόνισε ότι αυτήν την στιγμή μόνο 1 στα 5 αιτήματα δανειοδότησης δεν εγκρίνεται από τις τράπεζες.

Εξήγησε δε πως σε πολλές περιπτώσεις η βασική αιτία που οι επιχειρήσεις αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό είναι τα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι «την επόμενη δεκαετία ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο υψηλότερος από την προηγούμενη».

Όπως είπε, πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στις ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο πλήγμα που δέχθηκε η παγκοσμιοποίηση, αλλά και στην αλλαγή του ρόλου της Κίνας, η οποία κατά την προηγούμενη δεκαετία προμήθευε τις αγορές παγκοσμίως με φθηνά προϊόντα.

«Η τρέχουσα πληθωριστική κρίση οφείλεται και στην προσφορά, όχι μόνο στη ζήτηση, όμως οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν εργαλεία που επιδρούν μόνο στον τομέα της ζήτησης» τόνισε σχετικά ο ίδιος.

Υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν ήδη φωνές ακαδημαϊκών που τονίζουν ότι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής για τον πληθωρισμό δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο 2%, αλλά στο 3% ή στο 4%.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κεντρικές τράπεζες υπεραντιδρούν», σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Ράπανος.

Το οικονομικό περιβάλλον

Στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης, τονίζοντας ότι βελτιώνεται.

Σημείωσε επίσης ότι ανεργία πλέον «ουσιαστικά δεν υπάρχει. Προέρχεται από ανθρώπους που δεν θέλουν να δουλέψουν, είναι αεργία, γιατί ούτε στην οικοδομή υπάρχουν χέρια, ούτε στη γεωργική παραγωγή, ούτε προγραμματιστή δεν μπορούμε να βρούμε».

Σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο «που έχουμε μια τρομακτική άνοδο των μεγεθών, ενώ και με τον πληθωρισμό, σχετικά καλά τα πάμε, σε σχέση με την Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε, «όλοι οι οίκοι από τον Σεπτέμβριο και μετά μας αναβάθμισαν και θεωρώ ότι το 2024 εκτός αν στραβοπατήσουμε ή αν έχουμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός, που φαίνεται ότι δεν θα έχουμε, θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις