Τις πύλες της επαγγελματικής διαχείρισης διαθεσίμων στο σύνολο σχεδόν της πελατείας τους ανοίγουν πλέον οι τράπεζες, προσφέροντας νέες επενδυτικές λύσεις στο ευρύ καταθετικό κοινό.

Τράπεζες: Βουτιά 14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

Η δεξαμενή όχι μόνο των 108 δισ. ευρώ που βρίσκονται παρκαρισμένα σε άτοκους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, αλλά και των 36 δισ. ευρώ που έχουν τοποθετημένα τα νοικοκυριά σε προθεσμιακές καταθέσεις, θα αποτελέσουν τη βάση για την ενίσχυση των εργασιών τους στον συγκεκριμένο τομέα τα επόμενα χρόνια.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, το ποσοστό της ρευστότητας των ιδιωτών που επενδύεται στις αγορές μέσω τραπεζικών υπηρεσιών υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα περιθώρια ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες με τη διάθεση επενδυτικών / αποταμιευτικών και τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων είναι αξιοσημείωτα και τούτο επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία από τις τραπεζικές διοικήσεις.

Πρόκειται για μία στρατηγική που θα κυριαρχήσει ειδικά μετά την έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις σίγουρες αποδόσεις που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, στρέφοντας τους αποταμιευτές σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

Κατηγορίες πελατών

Τα πιστωτικά ιδρύματα, μεγάλα και μικρά, προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων μέσω των υπηρεσιών personal banking, που απευθύνονται σε ιδιώτες με κεφάλαια τουλάχιστον 50.000 – 60.000 ευρώ.

Πρόκειται αυτήν τη στιγμή για τους πιο ενεργούς πελάτες στο κομμάτι της διαχείρισης διαθεσίμων, καθώς αρκετοί από αυτούς είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο για να διεκδικήσουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους.

Ωστόσο, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν από την ερχόμενη χρονιά να μυήσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερα πορτοφόλια στον κόσμο των αγορών.

Μόνο τυχαία δεν είναι η καμπάνια που ξεκίνησε πρόσφατα συστημικός όμιλος για τη νέα υπηρεσία που παρέχει σε πελάτες με διαθέσιμα από μόλις 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει έτοιμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία προσαρμόζονται στην ανοχή που έχει ο καθένας στον κίνδυνο απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου και προσφέρουν τη δυνατότητα επίτευξης μίας απόδοσης σημαντικά υψηλότερης των απλών καταθετικών προϊόντων.

Μπορεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και της γκάμας των διαθέσιμων λύσεων να μην είναι τα ίδια με τις υπηρεσίες personal banking, ωστόσο οι τράπεζες σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους στον κλάδο της επαγγελματικής διαχείρισης έχουν δημιουργήσει πληθώρα χαρτοφυλακίων.

Με τον τρόπο αυτό η σύνθεσή τους δύναται να ταιριάζει σε απόλυτο ή σε πολύ μεγάλο βαθμό με το επενδυτικό προφίλ του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται η μεγάλη διασπορά της επένδυσης, που μειώνει το ρίσκο, αλλά και η ευκολία δημιουργίας του χαρτοφυλακίου, δίχως καθυστερήσεις και χωρίς να απαιτούνται από τον πελάτη εξειδικευμένες γνώσεις.

Προάγεται δε η έννοια της συστημικής αποταμίευσης, μέσω της οποίας σε βάθος χρόνου είναι δυνατή η δημιουργία ενός κουμπαρά για το μέλλον.

Η επίδραση στα αποτελέσματα

Με τη διεύρυνση της πελατείας τους στον τομέα της διαχείρισης διαθεσίμων, οι τράπεζες κερδίζουν διπλά:

– Μειώνονται τα έξοδα για τόκους που καταβάλλουν, με τη μεταφορά καταθέσεων προς επενδυτικά προϊόντα

– Αυξάνονται οι προμήθειες που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες

Τα αποτελέσματα της στρατηγικής αυτής αποτυπώνονται στις επιδόσεις του 2023. Μερικά ενδεικτικά στοιχεία της βελτίωσης στις εισπράξεις από τις συγκεκριμένες πηγές, αποτυπώνονται στα ακόλουθα:

– H Alpha Bank αύξησε σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο τα έσοδα από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα κατά 20% και από τη διαχείριση διαθεσίμων κατά 33%.

– Στη Eurobank περίπου το 25% της ετήσιας αύξησης των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο εννεάμηνο προήλθε από τους τομείς των τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων και της διαχείρισης διαθεσίμων.

– Στην Εθνική Τράπεζα τα έσοδα από τη διάθεση επενδυτικών προϊόντων (investment banking & products) έφτασε το 15% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο.

– Τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας Πειραιώς από τη διαχείριση διαθεσίμων ενισχύθηκαν στο γ΄ τρίμηνο κατά 33%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις