Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρύτερης οικονομίας της ευρωζώνης για τα επόμενα δύο χρόνια και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί, εκτιμά στο outlook του 2024 η Capital Economics, την ώρα που ευρωζώνη θα παραμείνει σε ή κοντά στην ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Capital Economics: Ευοίωνες οι προοπτικές για το ελληνικό χρέος

Όπως αναφέρει η Capital Economics, ελληνική οικονομία μειώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι κατά 6% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του. Και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις παραμένουν πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους και συνάδουν με την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Επίσης, η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε από την άνοδο της απασχόλησης, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7% ετησίως το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ωθώντας την ανεργία στο 10%, μια τεράστια βελτίωση από 17% στο τέλος του 2019. Η πρόσφατη πτώση του δείκτη για την απασχόληση υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί αλλά όχι αρκετά για να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας προς τα πάνω.

Μεταρρυθμίσεις

Όπως επισημαίνει η Capital Economics η ανάπτυξη έχει βοηθηθεί από διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους στην Ευρώπη στα αυξανόμενα επιτόκια, επειδή ο δείκτης πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.

Το βάρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι πολύ υψηλό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό κόστος τόκων λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους έχουν θέσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε ελαφρά το 2023, βοηθούμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον έλεγχο των δαπανών. Και η αναβάθμιση στην πιστοληπτική της ικανότητα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληροί αυτόματα τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, επισημαίνει η Capital Economics.

Σύννεφα για την Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την Capital Economics η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ή κοντά στην ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και η δημοσιονομική πολιτική γίνεται αυστηρότερη.

Ο δομικός πληθωρισμός έχει ήδη υποχωρήσει απότομα και θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος του 2024. Αν και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, υποχωρεί και το επίπεδο των κενών θέσεων μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά της. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε καθοδική πορεία.

Τέλος, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης πολιτικής γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους και προβλέπει ότι θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% επί του παρόντος σε περίπου 2,25% έως το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια