Μέχρι τη στιγμή που ο Πίτερ Ντέλτζερ υπέγραψε τα έγγραφα για να αναλάβει την περιουσία του η JPMorgan Chase & Co., είχε δημιουργήσει μια εταιρεία που εκτεινόταν σε όλες τις ΗΠΑ, την πούλησε σε έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων και είχε στοιχηματίσει επικερδώς τα έσοδα σε μετοχές και πετρέλαιο.

Μέχρι τα 78, είπε ότι άξιζε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια. Και, σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια άνοιας.

Αυτό που ακολούθησε την επόμενη μισή δεκαετία ήταν μια σχεδόν πλήρης εξάλειψη του πλούτου, καθώς η σύζυγος του Πίτερ, Γιουν, είπε ότι εξαρτώνταν όλο και περισσότερο από τις συμβουλές της JPMorgan για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, μόνο για να το δουν να διολισθαίνει προς το μηδέν. Κατέληξαν με 1,5 εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας το διαμέρισμα τους στη Βοστώνη και μετακομίζοντας σε συγγενείς.

Οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο εκτυλίχτηκαν τα πράγματα αποκαλύπτονται τώρα από τις μάχες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, δοκιμάζοντας τον βαθμό στον οποίο μια μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν ένας πλούσιος πελάτης πάθει άνοια και οι επενδύσεις του φαλιρίσουν. Οι Ντέλτζερ κατέθεσαν πρώτοι μήνυση, επιδιώκοντας να ανακτήσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

«Είχαμε 100% εμπιστοσύνη σε αυτούς ότι θα διαχειριστούν τα περιουσιακά μας στοιχεία», είπε στο Bloomberg η Γιουν, 76 ετών, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο διαμέρισμα της αδερφής της στη Βοστώνη. «Δεν περιμέναμε να μας κάνουν μια περιουσία, αλλά τουλάχιστον να μας κάνουν να βολευτούμε».

Ο Πίτερ, τώρα 86 ετών, δεν μπορεί να θυμηθεί πολλά από όσα συνέβησαν. Μια εξέταση που διέταξε το δικαστήριο τον κήρυξε ανίκανο να καταθέσει στη δίκη και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην το αμφισβητήσουν.

Η κατάσταση του ζευγαριού αναδεικνύει ένα ζήτημα που πάντα κρυβόταν στη Wall Street, αλλά αυξάνεται σε κλίμακα καθώς η γενιά του baby boom αποσύρεται με ένα ρεκόρ αποθέματος πλούτου. Οι boomers έχουν αρκετά αποταμιευμένα για να θεωρηθούν «εκλεπτυσμένοι» επενδυτές σύμφωνα με τους νόμους περί τίτλων των ΗΠΑ, που συμπεραίνει ότι αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αγοράσουν πιο ριψοκίνδυνες, περίπλοκες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με μεγάλες προμήθειες για μεσάζοντες. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους πελάτες θα αντιμετωπίσουν αναπόφευκτα γνωστικές ελλείψεις. Ο κλάδος δεν διαθέτει επίσημο σύστημα για να ανιχνεύει πότε συμβαίνει αυτό.

Σε μια μελέτη που εξετάζει την οικονομική πολυπλοκότητα, τα νοικοκυριά επενδυτών ηλικίας τουλάχιστον 80 ετών είχαν συνήθως χειρότερη βαθμολογία από επενδυτές μερικών δεκαετιών νεότερων και οι συγγραφείς συνέστησαν στις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων για τους ηλικιωμένους πελάτες.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερη εκπαίδευση για το προσωπικό και τους διευθυντές για να εντοπίσουν τα σημεία «κλειδιά» και να παρέμβουν, είπε.

Αγωγή και ανταγωγή

Αν και οι Ντέλτζερ βασίζονται στον γαμπρό τους, έναν δικηγόρο, για να τους εκπροσωπήσει, η δικαστική μάχη απειλεί να εξαφανίσει τις εναπομείνασες οικονομίες τους.

Η JPMorgan έχει καταθέσει ανταγωγή στην ίδια αγωγή, λέγοντας ότι οι κατηγορίες των Ντέλτζερ δεν έχουν καμία αξία και τους πιέζει να πληρώσουν τα αυξανόμενα νομικά της έξοδα, καθώς και άλλες απροσδιόριστες αποζημιώσεις. Το ζευγάρι δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανόρθωση, υποστηρίζει η εταιρεία, επειδή ο Πίτερ υπέγραψε μια επιστολή εκ των προτέρων το 2015, επιβεβαιώνοντας την πολυπλοκότητα και το ενδιαφέρον του να κάνει μεγάλες, ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.

Με τα χρόνια, οι εκπρόσωποι της JPMorgan τον βοήθησαν να προσθέσει σε αυτές τις επενδύσεις, δανείζοντάς του εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τις τοποθετήσεις και του πούλησαν μια ανταλλαγή χρέους που τελικά επιδείνωσε την κατάστασή του, σύμφωνα με την αγωγή του ζευγαριού. Η Γιουν, μια μετανάστης από την Κορέα με πτυχίο καλών τεχνών, θυμόταν τον σύζυγό της να της λέει μετά από συναντήσεις για να συζητηθούν επενδύσεις ότι δεν καταλάβαινε τι ειπώθηκε. Ούτε αυτή.

Στην υπεράσπισή της, η JPMorgan είπε ότι ο Πίτερ ήταν ένας επιτυχημένος Διευθύνων Σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας με εμπειρία στις επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου όταν μεταβίβασε τις συμμετοχές του στην τράπεζα.

Η τράπεζα είπε ότι έχει πολιτικές και διαδικασίες για την προστασία των ηλικιωμένων και ευάλωτων πελατών και δεν διαπίστωσε ή ενημερώθηκε ποτέ για σημάδια γνωστικής ανεπάρκειας.

Δημιουργώντας μια μικρή αυτοκρατορία

Ο Πίτερ Ντέλγκερ, μετά την αποφοίτησή του από το Middlebury College, δημιούργησε ένα κατάστημα στη Βοστώνη και τη δεκαετία του 1970 ίδρυσε μια εταιρεία που βοήθησε τους ιδιοκτήτες του σπιτιού να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας εξετάζοντας προσεκτικά τη μόνωση της σοφίτας και τα παράθυρα. Το εγχείρημα εξελίχθηκε σε ένα εθνικό δίκτυο εργολαβιών προτού ο Peter το πουλήσει στη Honeywell το 1995. Κέρδισε ένα 8ψήφιο ποσό, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε η JPMorgan. Αυτός και η Γιουν παντρεύτηκαν το 2000.

Ο Πίτερ φόρτωσε το χαρτοφυλάκιό του με διάφορα περιουσιακά στοιχεία. Άρχισε επίσης να ασχολείται με τίτλους γνωστούς ως MLP. Οι επενδύσεις, που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, επικεντρώνονται σε φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τα MLP είναι διαβόητα για τα σκαμπανευάσματά τους. Προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις και φορολογικά πλεονεκτήματα, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί ότι είναι επίσης «πολύ ευαίσθητα» στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Πίτερ επένδυσε σε MLP μέσω μιας θυγατρικής της Lehman Brothers. Μετά την κατάρρευση αυτής της εταιρείας, η JPMorgan έγινε θεματοφύλακας. Άνοιξε έναν λογαριασμό μεσιτείας εκεί και εξασφάλισε μια πιστωτική γραμμή 6 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας μερικά από αυτά για να αυξήσει τις επενδύσεις. Από το 2009 έως το 2014, τα στοιχήματά του σε MLP ξεπέρασαν τον S&P 500, δημιουργώντας κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και εδραιώνοντας μια στρατηγική που επιδίωκε να συνεχίσει, ανέφερε η JPMorgan στα δικαστικά έγγραφα. Ενώ διατηρούσαν το πολυτελές διαμέρισμα τους στη Βοστώνη, οι Ντέλγκερ αγόρασαν μια έπαυλη στο Παλμ Μπιτς 7 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα διαμέρισμα στο Παρίσι και είχαν συνδρομές σε τέσσερα ιδιωτικά κλαμπ, ανέφερε η τράπεζα.

Μέχρι τα τέλη του 2014, τα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου του είχαν διογκωθεί – και έτσι, επίσης, το χρέος του προς την JPMorgan έφθασε τα 17 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Οι τιμές των καυσίμων άρχισαν να πέφτουν, κάνοντας την αγορά πιο ύπουλη. Ο Πίτερ και ένας ανερχόμενος υπάλληλος της JPMorgan, ο Τζέιμς Μπέκερ, κανόνισαν να μεταφέρουν το χαρτοφυλάκιο στην τράπεζα, σύμφωνα με την αγωγή του ζευγαριού.

Απ’ το κακό στο χειρότερο

Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Οι υδρογονάνθρακες συνέχισαν να πέφτουν, και το ίδιο και τα MLP.

Καθώς τα χρέη αυξάνονταν και η περιουσία τους μειωνόταν, οι Ντέγκλερ εμπιστεύονταν όλο και περισσότερο τον Μπέικερ ο οποίος τους εισήγαγε σε νέο πρόγραμμα MLP της τράπεζας που διαχειριζόταν η Chickasaw Capital Management. «Γράμμα για το μεγάλο αγόρι»

Αλλά όταν ο Πίτερ συμφώνησε να μεταφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία στην JPMorgan, προέκυψαν ανησυχίες μέσα στην τράπεζα. Ο Μπέικερ έστειλε email στους συναδέλφους ότι ο Πίτερ είχε αξία 90 έως 100 εκατομμύρια δολάρια και ήθελε να μεταφέρει 33 εκατομμύρια δολάρια σε MLP στο πρόγραμμα. Αλλά ένας άλλος υπάλληλος σημείωσε ότι η συγκέντρωση των MLP υπερέβαινε αυτό που η JPMorgan θεωρούσε συνετό. Οι κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας εκείνη την εποχή συνιστούσαν ότι ένας πελάτης δεν πρέπει να τοποθετεί περισσότερο από το 5% του χαρτοφυλακίου του σε MLP.

Τα στελέχη συζήτησαν αν έπρεπε να κάνουν μια εξαίρεση, προτείνοντας τελικά ότι θα μπορούσαν να αφήσουν τον Πίτερ να βάλει περίπου το 33% του πλούτου του στο πρόγραμμα MLP, αν δεν το αύξανε.

Αλλά αυτά τα μαθηματικά ήταν αβάσιμα, σύμφωνα με την οικογένεια. Είπαν στο δικαστήριο ότι ο πλούτος του δεν ήταν τόσο υψηλός – καθιστώντας τα MLP τη συντριπτική πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου του.

Για να κάνουν μια εξαίρεση, τα στελέχη της JPMorgan αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Πίτερ να υπογράψει αυτό που αποκαλούσε «επιστολή για μεγάλο αγόρι». Ένας διευθυντής στο γραφείο του Μπέικερ έγραψε σε έναν συνάδελφό του ότι ο Πίτερ ήταν πρόθυμος να μεταφέρει τον λογαριασμό του στην JPMorgan και «θα υπογράψει οποιαδήποτε επιστολή συντάξουμε».

Την 1η Οκτωβρίου 2015, ο Πίτερ υπέγραψε. Οι συνάδελφοι γιόρτασαν την επιτυχία τους σε εσωτερικά μηνύματα.

Ξεχνώντας Λέξεις

Εκείνη τη χρονιά, ο Πίτερ επισκεπτόταν νοσοκομεία και γιατρούς λόγω κρίσεων παράνοιας και κενών μνήμης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο το 2014, ο Πίτερ παραπονέθηκε σε έναν γιατρό ότι μπορούσε να ακούσει κάποιον να του μιλάει από το στομάχι του.

Ένα ακόμη πιο δραματικό περιστατικό συνέβη την ίδια μέρα που η JPMorgan συζήτησε την ιδέα να υπογράψει ο Πίτερ μια επιστολή καταλληλότητας. Ένας αστυνομικός επισκέφτηκε την Γιουν στο σπίτι για να της πει ότι ο Πίτερ ήταν στο νοσοκομείο. Ο σύζυγός της είχε καλέσει το 911 ενώ οδηγούσε, πεπεισμένος ότι κάποιος τον ακολουθούσε. Οι αρχές τον έπεισαν να πάει στα επείγοντα.

Η διάγνωσή του στο ιατρικό αρχείο του Peter είναι ωμή «παρανοϊκός ιδεασμός, γνωστικά ελλείμματα, άνοια.”

Ένας βοηθός γιατρού που εξέτασε τον Πίτερ παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τρεις λέξεις – «κόκκινο, κύπελλο, πάτωμα» – μετά από τρία λεπτά.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι διαγνώσεις του Πίτερ δεν μεταδόθηκαν στην τράπεζα. Υπέγραψε την επιστολή μέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Στους τρεις μήνες μετά την υπογραφή της επιστολής, το χαρτοφυλάκιο του Πίτερ σημείωσε βουτιά 19%, τελειώνοντας το 2015 σε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι προοπτικές της τράπεζας για το επόμενο έτος ήταν αισιόδοξες, εκτιμώντας ότι η αγορά υποτιμούσε τέτοια περιουσιακά στοιχεία.

Η σχέση του Μπέικερ με το ζευγάρι αποτελεί πλέον σημείο διαμάχης στην υπόθεση. Η Γιουν υποστηρίζει είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της πίστευαν ότι ήταν ο επενδυτικός τους σύμβουλος. Ωστόσο, τα δικαστικά αρχεία δείχνουν ότι ο Μπέικερ δεν εγγράφηκε στις ρυθμιστικές αρχές ως τέτοιος, παρά αργότερα, μετά την μήνυση των Ντέλγκερ.

Στα αρχεία απασχόλησής του με τη Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας, ο Μπέικερ είπε ότι ο Πίτερ είχε επανειλημμένα προειδοποιηθεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του. Ο Μπέικερ απεικόνισε επίσης τον Πήτερ ως δραστήριο και με οξεία αντίληψη.

Το swap που πήγε στραβά

Η Γιουν είπε ότι πίστευε ότι τα χρήματα από τα οποία ζούσαν εκείνη και ο σύζυγός της προέρχονταν από κέρδη που παρήγαγαν τα MLPs, αλλά ότι αργότερα έμαθε ότι ξόδευαν το κεφάλαιό τους. Η καταγγελία τους που κατατέθηκε στο δικαστήριο περιγράφει επίσης άλλα προβλήματα στα οικονομικά τους. Σε μερικά χρόνια, πλήρωσαν περισσότερα από $400.000  σε τόκους για τα δάνεια της JPMorgan και μερικές φορές περισσότερα από $250.000  σε συμβουλευτικές αμοιβές στην τράπεζα και στο Chickasaw.

Το 2016, ο Μπέικερ παρουσίασε τον Πίτερ σε έναν σύμβουλο στην JPMorgan που πρόσφερε στον Πίτερ έναν τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις μηνιαίες πληρωμές τόκων του μέσω μιας συναλλαγής που αντάλλαζε το χρέος του με χρέος σε ευρώ.

Ο Πίτερ είχε κάνει με επιτυχία τέτοια ανταλλαγή στο παρελθόν, αλλά αυτό το στοίχημα σύντομα στράφηκε εναντίον του. Μέχρι τη στιγμή που το τερμάτισε αρκετούς μήνες αργότερα, χρωστούσε στην JPMorgan περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την καταγγελία του ζευγαριού.

Μετά από μια ανάκαμψη το 2016, τα MLP υποχώρησαν περαιτέρω. Όταν το χαρτοφυλάκιο έφτασε κοντά σε ένα περιθώριο κέρδους το 2017, η JPMorgan συμβούλεψε τους Ντέλγκερ να μεταφέρουν όλα τα κεφάλαια των αποταμιεύσεών τους – περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια – σε λογαριασμό χρηματαγοράς στην τράπεζα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση. Στο τέλος του έτους, τα MLP μειώθηκαν κατά 17%.

Ο Μπέικερ είπε στο δικαστήριο ότι παρότρυνε περιοδικά τους Ντέλγκερ να πληρώσουν το χρέος τους και να μειώσουν τα MLP τους. Αλλά στις αρχές του 2018, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανησυχούσαν ότι ο Πίτερ θα μπορούσε πραγματικά να το κάνει και οι εσωτερικές επικοινωνίες δείχνουν ότι προσπάθησαν να το αποτρέψουν.

Εν τω μεταξύ, η ψυχική υγεία του Πίτερ χειροτέρευε. Το ζευγάρι αποσύρθηκε από τις συναναστροφές, κυρίως μένοντας σπίτι. Έβγαλαν το αρχοντικό τους στο Παλμ Μπιτς στην αγορά.

Ο Μπέικερ είπε στη δήλωσή του ότι η πρώτη φορά που έμαθε για τα γνωστικά προβλήματα του Πίτερ ήταν όταν η οικογένεια κινήθηκε νομικά.

Πωλήσεις σε πανικό

Μέχρι το τέλος του 2019, η Γιουν προστέθηκε ως συνιδιοκτήτης του λογαριασμού και το χαρτοφυλάκιο MLP ανερχόταν σε 20 εκατομμύρια δολάρια. Το υπόλοιπο των δανείων των Ντέλγκερ ήταν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι τότε, η άνοια του Πίτερ είχε προχωρήσει πολύ. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το αργότερο, η κατάστασή του θα πρέπει να ήταν εμφανής στους εκπροσώπους της JPMorgan.

Η Γιουν ανησύχησε όταν η πανδημία Covid-19 χτύπησε το 2020 και οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε βουτιά. Η αξία του χαρτοφυλακίου μειώθηκε στα 16 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο δίμηνο του έτους. Όταν στράφηκε στον Μπέικερ για συμβουλές εκείνος επανέλαβε τη σύσταση να παραμείνουν. Στις 9 Μαρτίου, οι επενδύσεις MLP των Ντέλγκερ έχασαν 24% σε μία μόνο μέρα και ο Μπέικερ τους ενημέρωσε ότι θα υπήρχε μια κλήση περιθωρίου. Φέρεται να πρότεινε να πουλήσουν 7,1 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσουν το χρέος τους, κάτι που έκαναν. Το χαρτοφυλάκιο μειώθηκε τώρα στα 4,1 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την καταγγελία, η τράπεζα συνέστησε την παραμονή στην αγορά, με τον Μπέικερ να προτείνει ότι το χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να δημιουργήσει $550.000 σε ετήσιο εισόδημα.

Μέρες αργότερα, με την αγορά πετρελαίου να πέφτει ακόμα, η Γιουν πανικοβλήθηκε. Πούλησε τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τα δάνειά τους.

Αυτό τους άφησε με $400.000  από τα MLP τους και 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε άλλο λογαριασμό. Αν παρέμεναν στην αγορά, θα είχαν χάσει άλλα $500.000.

Σε εμπιστεύομαι

Η Finra, η ρυθμιστική αρχή μεσιτείας, δεν έχει όριο ηλικίας για αυτούς που θεωρεί εξελιγμένους επενδυτές. Οι κανόνες της απαιτούν σε γενικές γραμμές από τις εταιρείες να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να παρακολουθούν ενδείξεις ότι οι πελάτες μπορεί να είναι ευάλωτοι. Εταιρείες όπως η JPMorgan υιοθετούν πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων για την επισήμανση ανησυχιών σχετικά με τη γνώση των πελατών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι αρχές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η JPMorgan ή οι υπάλληλοί της χειρίστηκαν τους Ντέλγκερ.

Το ζευγάρι έβαλε προς πώληση το σπίτι του στη Βοστώνη και μετακόμισε με την κόρη της Γιουν στο New Jersey. Τότε ήταν που τα μέλη της οικογένειας ξεκίνησαν την έρευνα.

Η μήνυση που κατέθεσε το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι η JPMorgan υπερεκτίμησε τον πλούτο και την επενδυτική ανδρεία του Πίτερ βιαζομενη να «τυλίξει» έναν μεγάλο πελάτη, στη συνέχεια τον κράτησε σε MLP και του δάνειζε χρήματα για να αποκομίζει υψηλές αμοιβές διαχείρισης και τόκους.

«Ο Πίτερ εμπιστευόταν τους ανθρώπους. Έτσι, διαφωνούμε κάθετα με όλο αυτό το κατασκεύασμα ότι ήταν γνώστης», είπε ο γαμπρός τους και δικηγόρος  Τζέιμς Σεριτέλα στο Bloomberg

Ο Πίτερ χειροτερεύει συνεχώς. Έχει πρόβλημα στο περπάτημα και αποκοιμάται πολλές φορές. Η Γιουν είπε ότι επισκέφτηκε μερικές εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης. Κανένα δεν είναι μέρος που θα ήθελε για εκείνη και τον σύζυγό της. Προσπαθούν να πουλήσουν το τελευταίο τους ακίνητο, το διαμέρισμα στο Παρίσι, για να αντέξουν οικονομικά για λίγο ακόμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή