Για χρόνια, καθώς η JPMorgan Chase & Co. σημείωνε κέρδη-ρεκόρ και έχτιζε ένα συνεχώς αυξανόμενο προβάδισμα ως η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, παρακολουθούσε μια μικρότερη εταιρεία να στοχεύει στους ανερχόμενους στον κόσμο της τεχνολογίας ως πελάτες.

Αλλά ξαφνικά, αυτό το περιφερειακό τραπεζικό ίδρυμα – η Silicon Valley Bank – κατέρρευσε.

Πλέον, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στελέχη της JPMorgan συγκεντρώνουν έναν αυξανόμενο στρατό στελεχών, προκειμένου να ηγηθούν σε μια φιλόδοξη εκστρατεία και να γίνουν ο νέος εταίρος για νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο κολοσσός της Wall Street, ο οποίος απέκτησε τον μικρότερο αντίπαλο της SVB, την First Republic τον Μάιο, προσπαθεί να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω και οι δύο τράπεζες.

Άκου στο repeat ένα κομμάτι στο Spotify και βγάλε λεφτά – Το κόλπο από τη JPMorgan

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε από τον 67χρονο Διευθύνοντα Σύμβουλο Jamie Dimon και μερικούς από τους κορυφαίους συνεργάτες του, χτίζει δυναμική με προσλήψεις και άλλες επενδύσεις στα παρασκήνια. Η αρχική εστίαση είναι να δημιουργηθούν μόνιμοι πελάτες από τεχνολογικές εταιρείες, στη συνέχεια να παραχθούν υπηρεσίες σε κάθε στάδιο καθώς οι επιχειρήσεις και ο πλούτος τους αναπτύσσονται. Εάν η επίθεση πετύχει, αυτό θα έδινε στην JPMorgan ένα πλεονέκτημα στο να κερδίσει περισσότερες από τα πιο πολυπόθητα κομμάτια της Wall Street – να χειρίζεται προσφορές μετοχών και να φροντίζει τις περιουσίες των ολόφρεσκων δισεκατομμυριούχων.

Δεδομένου ότι η κατάρρευση της SVB τον Μάρτιο έστειλε ένα παλιρροϊκό κύμα πελατών στην JPMorgan, «το ερώτημα που θέσαμε όλοι στους εαυτούς μας είναι πώς μπορούμε να το επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο — για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα αυτήν την πολύ μεγαλύτερη πελατειακή βάση», δήλωσε η Melissa Smith, ανώτατο στέλεχος της JPMorgan. «Θέλουμε να είμαστε ο κορυφαίος εταίρος».

Σκληρός ανταγωνισμός

Η JPMorgan θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό σε αυτή την κούρσα. Η First Citizens BancShares Inc. αγόρασε ό,τι είχε απομείνει από την SVB και στοχεύει να ξαναχτίσει την πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των εταιρειών Venture Capital. Άλλοι δανειστές, όπως η East West Bancorp και η HSBC Holdings Plc, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να διεισδύσουν με τους υποστηρικτές της VC και τις εταιρείες τους σε αρχικό στάδιο. Οι ιδιωτικές εταιρείες μετοχικού κεφαλαίου επιδιώκουν επίσης τις δικές τους προσφορές.

Στην JPMorgan, τα στελέχη κρατούν σημειώσεις για τις πρακτικές εξυπηρέτησης πελατών που βοήθησαν την SVB και την First Republic να γίνουν αγαπητές στη Silicon Valley. Αλλά δεν σκοπεύουν να αντιγράψουν το κεφάλαιο με τα επικίνδυνα δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις και τα εξαιρετικά γλυκά στεγαστικά δάνεια στους πλούσιους που τελικά δημιούργησαν «τρύπες» στους ισολογισμούς των μικρότερων δανειστών.

Ο στόχος της JPMorgan είναι ότι διαθέτει ήδη ένα εκτεταμένο οικοσύστημα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης μιας απλοποιημένης πλατφόρμας διαχείρισης διαθεσίμων προσαρμοσμένη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και συμβουλές για τη σύναψη συναλλαγών και τη διαχείριση περιουσίας καθώς οι εταιρείες αποκτούν δυναμική. «Δεν μπορείτε να ξεπεράσετε την πλατφόρμα μας», δήλωσε ο Doug Petno, επικεφαλής εμπορικής τραπεζικής της JPMorgan.

Eπέκταση εκτός συνόρων

Ενώ η JPMorgan επεκτείνει την εμπορική της τραπεζική της στο εξωτερικό από το 2019 για να καλύψει τις μεσαίες επιχειρήσεις διεθνώς, μόλις φέτος επισημοποίησε μια δομή για το τμήμα οικονομίας της καινοτομίας που καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ). Ο αριθμός των πελατών σε αυτό το τμήμα έχει αυξηθεί μετά την κατάρρευση της SVB.

Ο Πέτνο δήλωσε ότι η τράπεζα θέλει να παρέχει βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη σχέση. «Αυτό έχει να κάνει με το να είμαστε συνεπείς με τις καλύτερες εταιρείες του κόσμου νωρίτερα στον κύκλο ζωής τους», πρόσθεσε.

Η εμπορική τραπεζική της JPMorgan, όπου περιλαμβάνονται οι ομάδες για την οικονομία της καινοτομίας, εξυπηρετεί πελάτες σε περίπου 25 χώρες εκτός ΗΠΑ με σχεδόν 175 εργαζόμενους που ασχολούνται με τους πελάτες. Από τις 25 αυτές χώρες, οι 17 βρίσκονται στην περιοχή της ΕΜΕΑ. Πέρυσι, το τμήμα είχε έσοδα από τις 25 χώρες αυτές της τάξεως των 847 εκατ. δολαρίων.

Η JP Morgan είναι επίσης παρούσα σε χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Κίνας, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμι Ντίμον ταξίδεψε πριν από δύο μήνες, μεταξύ άλλων για να μιλήσει σε συνέδριο της JP Morgan στη Σαγκάη.

Η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των startups στην Κίνα, παρόλο που οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι τεταμένες, σύμφωνα με τον Πέτνο και σχεδιάζει να προσλάβει έναν τραπεζίτη στην ομάδα οικονομίας της καινοτομίας στη Σαγκάη τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής