Πρόωρα είναι τα στοιχήματα των αγορών για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2024, υποστηριζει ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος  του δ.σ, Μαντίς Μίλερ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε είτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων είτε μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα, πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις ότι το ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί πράγματι μόνιμα στο 2% εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» πρόσθεσε και συνέχισε «Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει μια τέτοια αίσθηση εμπιστοσύνης τόσο γρήγορα όσο περιμένουν σήμερα οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Λαγκάρντ: «Δεν συζητήσαμε για μείωση των επιτοκίων

Μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο Aripaev, ο Μούλερ ενίσχυσε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι είναι «λίγο νωρίς για να γιορτάσουμε μια νίκη επί του πληθωρισμού» και ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο εξάμηνο είναι «λίγο αισιόδοξες» και «λίγο πρόωρες».

Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ως ήταν ευρέως αναμενόμενο, με το επιτόκιο καταθέσεων να παραμένει στο 4%, ακολουθώντας τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Η προέδρος Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να εφησυχάσουν μετά την πρόσφατη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ τόνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για μείωση των επιτοκίων,

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε χθες ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζονται στα δεδομένα και όχι στο χρόνο και περιέγραψε τα τρία κριτήρια που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να προχωρήσουν στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής  και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, που όπως  είναι ξεκάθαρη και δεν κρύβει κάποια μαγική εξήγηση.

Οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή