Από το 2019 έως το 2022, φαινόταν ότι κάθε ρίσκο που έπαιρνε ο Ίλον Μασκ απέδιδε καρπούς. Η Tesla ήταν σταθερά κερδοφόρα και η μετοχή της έφθασε σε νέα υψηλά. Οι πύραυλοι της SpaceX μαγνήτισαν την προσοχή του κοινού – ακόμη και όταν ανατινάχτηκαν, όλοι χειροκροτούσαν ενώ οι κατηγορίες για διαφθορά ούτε που τον ακουμπούσαν. Ο Μασκ μπορούσε να κάνει και να λέει ό,τι περνούσε από το μυαλό του χωρίς καμία… επιπτωση: Μέχρι και το Time τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς το 2021.

Σύμφωνα με το Business Insider, τότε ο Μασκ έκανε αυτό που κάνει αναπόφευκτα κάθε παίκτης του μπλακτζάκ που είναι εθισμένος στο ρίσκο: έπαιξε με την τύχη του πάρα πολύ. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, η ανάγκη επιβεβαίωσης και οι αυταπάτες οδήγησαν σε μια σειρά από κακές αποφάσεις. με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία του να έχει και πάλι προβλήματα.

Ίλον Μασκ: Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με το Cybertruck

Η εμφανής αλλαγή

Η αλλαγή ήταν εμφανής στο συνέδριο Dealbook των New York Times την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον οικοδεσπότη Andrew Ross Sorkin, ο Μασκ εξοργίστηκε με τους ίδιους τους ανθρώπους που θα υπαγορεύσουν την τύχη του Twitter, έδειχνε αμήχανος σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον των εταιρειών του και δε ζήτησε συγγνώμη για την ανισόρροπη, αντικοινωνική συμπεριφορά του στο διαδίκτυο.

Φαίνεται ότι ο Μασκ συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε μια περιπλοκή που ο ίδιος δημιούργησε εξ ολοκλήρου. Είχε ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη θέση το 2018, όταν παραλίγο να ρίξει την Tesla στα τάρταρα. Έτσι, μπορεί να βρει έναν τρόπο να αποτρέψει τη συμφορά, όπως έκανε και τότε, αλλά αυτή η εμπλοκή είναι πολύ πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Ο Μασκ έχει να αντιμετωπίσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που εξακολουθούν να βαραίνουν ένα Twitter που βυθίζεται γρήγορα, τα κέρδη της Tesla συρρικνώνονται λόγω έλλειψης ζήτησης και νέων προϊόντων, σε ένα κόσμο που έχει γενικά βαρεθεί τα κόλπα του. Στο Μασκλαντ, τα πάντα συνδέονται με το χρήμα – τα προβλήματα σε μια επιχείρηση μεταφέρονται και στις άλλες. Γι’ αυτό ο Μασκ είναι εξαιρετικά πεισματάρης.

Η ιστορία του 2018

Ας δούμε όμως τι είχε γίνει το 2018. Ο Μασκ είχε ποντάρει το μέλλον της Tesla στο Model 3. Με προβλεπόμενη τιμή εκκίνησης τα 30.000 δολάρια, το αυτοκίνητο υποτίθεται ότι θα έκανε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσιτά σε οδηγούς που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε τιμές πολυτελείας. Αλλά οι επενδυτές της Tesla έγιναν όλο και πιο ανήσυχοι καθώς το μοντέλο παγιδεύτηκε σε αυτό που ο Musk αποκάλεσε «κόλαση παραγωγής».

Η πίεση για την κυκλοφορία του Model 3 βάρυνε ξεκάθαρα τον Μασκ, κάτι που φάνηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της Tesla, που «έκοψε» τη βασική οικονομική ερώτηση ενός αναλυτή, λέγοντας ότι «οι βαρετές, ανόητες ερωτήσεις δεν είναι ωραίες». Απογοητεύτηκε τόσο πολύ που εγκατέλειψε εντελώς τους αναλυτές και άρχισε να δέχεται ερωτήσεις από οπαδούς που έκαναν αναρτήσεις στο YouTube. Τελικά, παρακάλεσε ακόμη και τους δύσπιστους επενδυτές της Tesla να «πουλήσουν τις μετοχές μας». Όταν ο Musk είναι αναζητά μετρητά, τείνει να δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει.

Το θέμα με το Twitter

Σήμερα, ορισμένοι αναλυτές, όπως η Βίκι Μπράιαν, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Bond Angle, υποψιάζονται ότι το Twitter ξοδεύει πολύ περισσότερα από όσα είναι σε θέση να παράξει ή να δανειστεί.

«Με την εταιρεία να εξακολουθεί να χάνει μετρητά και 1,3-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιους τόκους που οφείλονται το τελευταίο έτος, περίμενα ότι το Twitter θα ζούσε με δανεικά», έγραψε η ίδια σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Είπε ότι ακόμη και αν το Twitter αξιοποιούσε τα δάνεια που είχε στη διάθεσή του στις αρχές του έτους, η εταιρεία μπορεί να έχει σχεδόν ξεμείνει από επιλογές. «Το έτος τελείωσε, οπότε τα μετρητά του Twitter μπορεί να έχουν σχεδόν, αν όχι ήδη στερέψει -μαζί με τις επιλογές του Ίλον Μασκ», έγραψε η Μπράιαν.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο Μασκ, τα προβλήματα της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν απειλή για ολόκληρη την επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Παρά το γεγονός ότι είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μασκ είναι περιέργως… φτωχός σε μετρητά. Δεν παίρνει μισθό από την Tesla, αν και κατέχει περίπου το 20% του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, τα δημόσια έγγραφα που κατατέθηκαν τον Μάρτιο δείχνουν ότι περίπου το 63% αυτών των μετοχών «είναι ενεχυριασμένες ως εγγύηση για την εξασφάλιση ορισμένων προσωπικών χρεών».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση των μετοχών της Tesla για την άντληση μετρητών όλη την ώρα γίνεται επικίνδυνη. Εάν οι μετοχές της Tesla πέσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, οι τράπεζες μπορούν να ζητήσουν αυτά τα προσωπικά δάνεια – αφήνοντας ξεκρέμαστο τον Μασκ. Και ο γρηγορότερος τρόπος για να πέσει η μετοχή της Tesla στα τάρταρα είναι να πάρουν οι επενδυτές είδηση κάποια μεγάλη πώληση του Μασκ.

Και φυσικά, πρέπει να βεβαιωθεί ότι εξακολουθεί να κρατάει όλες τις μετοχές της Tesla που έχει δεσμεύσει ως εγγύηση στις τράπεζες. Δυστυχώς, όμως, ο ευκολότερος τρόπος για να καλύψει ο Μασκ την τεράστια τρύπα στον ισολογισμό του Twitter είναι να πουλήσει μετοχές της Tesla. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόβλημα.

Στριμωγμένος ο Μασκ

Μερικές φορές, όταν είναι πραγματικά στριμωγμένος, ο Μασκ δανείζεται χρήματα από τη SpaceX – μια ιδιωτική εταιρεία που έχασε συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια το 2021 και το 2022. Δανείστηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την εταιρεία όταν αγόρασε το Twitter και αποπλήρωσε το δάνειο μέσα σε ένα μήνα – αλλά έπρεπε να πουλήσει μετοχές της Tesla αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να το κάνει. Χρησιμοποιώντας τον πλούτο και τη δύναμή του, ο Μασκ δημιούργησε για τον εαυτό του μια ξεχωριστή πραγματικότητα όπου δεν υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για τα ρίσκο που παίρνει.

Όλη αυτή η δραστηριότητα «αποτέφρωσης» χρημάτων, από την αρχή της συμφωνίας με το Twitter μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Για δεκαετίες, ο Μασκ λειτουργούσε σε μια ήρεμη οικονομία όπου τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν. Αλλά ο Μασκ άρχισε να αγοράζει το Twitter ακριβώς τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του γίνεται όλο και πιο ακριβό, γεγονός που τον δυσκολεύει να πάρει νέα δάνεια. Πρόκειται για μια αλλαγή τόσο δραματική που θα μπορούσε να ανοίξει μια τρύπα στο σύμπαν μέσω της οποίας η πραγματικότητα του Μασκ θα κατέρρεε στη δική μας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Twitter έχει πιστωτικό πρόβλημα και η Μπράιαν δήλωσε ότι αυτό απαιτεί μια συνηθισμένη λύση αναδιάρθρωσης: την πτώχευση. Όταν ο Μασκ κουραστεί να…ληστεύει τον Πέτρο για να πληρώσει τον Παύλο, θα αθετήσει τα δάνεια του Twitter.

Θα είναι αρκετό για να σώσει το Twitter/X; Ίσως όχι, αλλά είναι η μόνη και καλύτερη ελπίδα της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία