Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος μετακόμισε στο Τέξας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πανεπιστήμιο στο Όστιν, σύμφωνα με αίτηση για φορολογική απαλλαγή για την τελευταία φιλανθρωπική οργάνωση του δισεκατομμυριούχου, The Foundation.

Το νέο ίδρυμα, με μια δωρεά περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μασκ, θα ξεκινήσει με ένα δημοτικό και ένα δευτεροβάθμιο σχολείο που θα εστιάζει σε θέματα STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά),

Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει, «σκοπεύει τελικά να επεκτείνει τις δραστηριότητές του για να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο αφιερωμένο στην εκπαίδευση στα υψηλότερα επίπεδα», σύμφωνα με την αίτηση στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για καθεστώς φορολογικής απαλλαγής που διάβασε το Bloomberg.

Χάρβαρντ: Ο Μασκ θέλει να διακοπεί η χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο

Το πανεπιστήμιο θα απασχολεί «έμπειρους καθηγητές» και θα διαθέτει ένα παραδοσιακό πρόγραμμα σπουδών «παράλληλα με πρακτική μαθησιακή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων προσομοιώσεων, περιπτωσιολογικών μελετών, έργων κατασκευής/σχεδιασμού και εργαστηρίων», αναγράφεται στην αίτηση, η οποία κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και εγκρίθηκε τον Μάρτιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 52χρονος δισεκατομμυριούχος ιδρύει σχολείο ή εκδηλώνει ενδιαφέρον να ανοίξει ένα πανεπιστήμιο. Πριν από περίπου μια δεκαετία, ο συνιδρυτής της Tesla δημιούργησε το Ad Astra στην πανεπιστημιούπολη του SpaceX στην Καλιφόρνια για τα πέντε παιδιά του και μερικά παιδιά των εργαζομένων της διαστημικής εταιρείας του. Όταν ο Μασκ μετακόμισε στο Τέξας το 2020, μεταφέρθηκε και το σχολείο.

Το Όστιν έχει γίνει η εστία της καινοτομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο του Όστιν, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ως εναλλακτική λύση στο «μη-φιλελεύθερο» των παραδοσιακών κολεγίων των ΗΠΑ, σχεδιάζει να ανοίξει το φθινόπωρο με μια πρώτη «φουρνιά» 100 φοιτητών. Το ίδρυμα, που υποστηρίζεται από εξέχοντες ανθρώπους στον ακαδημαϊκό χώρο και στα οικονομικά, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού Νίαλ Φέργκισον, του πρώην υπουργού Οικονομικών Λάρι Σάμερς και του επενδυτή Τζο Λόνσντέιλ, έχει συγκεντρώσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές δωρεές.

Το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ίλον δημιουργεί μια νέα γενιά μηχανικών

Το νέο σχολείο STEM του Μασκ περίμενε μια αρχική τάξη 50 μαθητών και ήθελε να προσλάβει εκτελεστικό διευθυντή, δάσκαλο και διαχειριστή, σύμφωνα με την αίτηση. Οι διαχειριστές του Ιδρύματος περιλαμβάνουν τον Τζάρεντ Μπίρτσαλ, επικεφαλής του οικογενειακού γραφείου του Μασκ, τον Στίβεν Τσίντεστερ, δικηγόρο οικονομικών στην Withersworldwide και τους Ρόναλντ Γκονγκ και την Τερέζα Χόλαντ, οι οποίοι εργάζονται στο Catalyst Family Office στην Καλιφόρνια.

Ο δισεκατομμυριούχος διέθεσε μετοχές Tesla αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα Μασκ το 2022. Μαζί με τη δωρεά σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία της νεότερης φιλανθρωπικής του οργάνωσης, έκανε επίσης δώρα στη μη κερδοσκοπική World Central Kitchen, την Ακαδημία Khan και ένα ταμείο που υπέδειξαν δωρητές στο Fidelity Charitable.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 220,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, δημιουργεί επίσης τη δική του πόλη έξω από το Όστιν, με εγκαταστάσεις αναψυχής, σχολείο και επιδοτούμενες κατοικίες για υπαλλήλους της Tesla, της SpaceX και της Boring Co., ανέφερε η Wall Street Journal τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή