Η Adobe και η Figma, μία εφαρμογή σχεδίασης που βασίζεται στο cloud, σταματούν τη σχεδιαζόμενη συγχώνευσή τους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω κανονιστικών εμποδίων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Στη κοινή δήλωσή τους οι δύο εταιρείες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει σαφής διαδρομή για τη λήψη των απαραίτητων κανονιστικών εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου». Στον απόηχο της ανακοίνωσης οι μετοχή της Adobe σημείωσε άνοδο περίπου 1,8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές της Δευτέρας.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter)

«Η Adobe και η Figma διαφωνούν σθεναρά με τα πρόσφατα κανονιστικά ευρήματα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να προχωρήσουμε ανεξάρτητα», ανέφερε ο Σαντανού Ναραγιέν, διευθύνων σύμβουλος της Adobe, στη σχετική δήλωση. «Ενώ η Adobe και η Figma μοιράστηκαν ένα όραμα να επαναπροσδιορίσουν από κοινού το μέλλον της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας, συνεχίζουμε να είμαστε σε καλή θέση για να αξιοποιήσουμε τη τεράστια ευκαιρία και την αποστολή μας στην αγορά να αλλάξουμε τον κόσμο μέσω εξατομικευμένων ψηφιακών εμπειριών».

Στην κοινή δήλωση της Δευτέρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Figma, Ντίλαν Φιλντ, έγραψε ότι «η διαδικασία (…) ενίσχυσε την πίστη μου στα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας, αλλά γίνεται πλέον σαφές κατά τους τελευταίους μήνες ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο».

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους συνεργασίας με την Figma για να ευχαριστήσουμε τους κοινούς πελάτες μας», έγραψε ο Ντέιβιντ Βαντγουάνι, ανώτερος αντιπρόεδρος της Adobe, σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Το ναυάγιο της συμφωνίας

Η Adobe ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα εξαγόραζε την Figma τον Σεπτέμβριο του 2020 σε μια συμφωνία που περιελάμβανε μετρητά και ανταλλαγή μετρητών συνολικής αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η είδηση ​​έκανε τις μετοχές της Adobe να πέφτουν, αλλά η εταιρεία επανέλαβε ότι η εξαγορά θα ήταν φυσικό συμπλήρωμα του χαρτοφυλακίου της Adobe, γράφοντας στην αρχική ανακοίνωση ότι «ο συνδυασμός των Adobe και Figma θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή συνεργατικής δημιουργικότητας».

Σε σχετική κανονιστική κατάθεση δηλώθηκε ότι η Adobe θα καταβάλει στην Figma προμήθεια διάλυσης της συμφωνίας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η πίεση από τις ρυθμιστικές Αρχές

Οι ρυθμιστικές αρχές που ασχολούνται με πρακτικές μονοπωλιακών πρακτικών πλέον ελέγχουν ενδελεχώς τεχνολογικές συμφωνίες, είτε αυτές είναι μεγάλες είτε είναι μικρές. Από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτή του Μαΐου, όταν η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου συμπέρανε πιθανές αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές σε συμφωνία της Meta, αναγκάζοντάς τη να πωλήσει την Giphy στην Shutterstock για 53 εκατομμύρια δολάρια, τρία χρόνια μετά την αρχική εξαγορά της.

Η βρετανική Αρχή πραγματοποίησε ανάλογη ενδελεχή εξέταση και της επένδυσης της Microsoft στην OpenAI.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι γνώριζε την απόφαση περί τερματισμού της συμφωνίας και ότι η έρευνά της για την προτεινόμενη συναλλαγή είχε πλέον τελειώσει.

Είναι πάντως μάλλον σύνηθες το φαινόμενο οι αμερικανικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην Ευρώπη λόγω ανησυχιών για την πιθανή δημιουργία μονοπωλίων. Μόλις την Κυριακή, ο γίγαντας της βιοτεχνολογίας Illumina δήλωσε ότι θα αναιρέσει την αγορά 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου Grail, αφού έχασε τις νομικές μάχες με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία επιβολής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Νωρίτερα, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η προτεινόμενη εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής ηλεκτρικής σκούπας iRobot από την Amazon ενδέχεται να βλάψει τον ανταγωνισμό.

Τον Οκτώβριο, η Microsoft κατάφερε να ολοκληρώσει την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard έναντι 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από πολύμηνες αντιθέσεις, διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις με τις ρυθμιστικές Αρχές Ευρώπης και Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η βρετανική Αρχή CMA ανακοίνωσε ότι πρώιμη ανασκόπηση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών κατέληξε ότι πρόκεται για μια «ουσιαστική μείωση του ανταγωνισμού» στην παγκόσμια αγορά λογισμικού σχεδιασμού προϊόντων για επαγγελματίες, καθώς και λογισμικού επεξεργασίας.

Η Figma, που ιδρύθηκε το 2012, επιτρέπει σε όσους σχεδιάζουν διαδραστικές εφαρμογές για κινητά και web να συνεργάζονται μέσω πολλαπλών ροών εργασίας, εξελιγμένων συστημάτων σχεδίασης και ενός οικοσυστήματος προγραμματιστών.

Η Adobe, με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, πουλά λογισμικό για τη δημιουργία, τη δημοσίευση και την προώθηση περιεχομένου και τη διαχείριση εγγράφων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής