Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να αποτιμήσουν το πλήθος των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τις επιμέρους οικονομίες και να διαγνώσουν τις θολές προοπτικές των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 7.715 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,07% στις 16.733 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,12% στις 7.583 μονάδες.

Ράλι στα ομόλογα, επιφυλακτικότητα στις μετοχές- Tι ανησυχεί τους επενδυτές

Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Argenx σημείωσε βουτιά 26%, αφού ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών σε τελευταίο στάδιο ενός από τα φάρμακα ανοσοθεραπείας της δεν πέτυχαν τους στόχους της.

Από την άλλη, η Telecom Italia, ενισχύθηκε κατά 5,8%, ανακτώντας τις πρόσφατες ζημίες μετά την καταγγελία της Vivendi κατά της εταιρείας για την πώληση του δικτύου σταθερής της, NetCo.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο, προσθέτοντας πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25% και είπε ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού, οι τιμές δηλαδή για προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε πτώση 0,1% τον Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση, μειώθηκαν κατά 0,2%.

Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω τον Ιανουάριο και να διαμορφωθεί στο -25,1, έναντι του αναθεωρημένου ποσοστού του -27,6 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 μονάδες και να διαμορφωθεί στο αρνητικό 0,4. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος προβλέπεται να κερδίσει 6,2 μονάδες σε αρνητικό 8,8.

«Μένει να δούμε αν η τρέχουσα αύξηση αντιπροσωπεύει την έναρξη μιας διαρκούς ανάκαμψης του καταναλωτικού κλίματος», σχολίασε ο ειδικός καταναλωτών της NIM, Rolf Burkl, προειδοποιώντας ότι οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι πόλεμοι, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και οι ανησυχίες για τον εθνικό προϋπολογισμό για το 2024 θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο μέλλον.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν ετήσια πτώση 7,9% τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σε σύγκριση με το 11% του Οκτωβρίου, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5%.

Τέλος, η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,7%.

Έγραψε (τελικά) στο φίνις τις 1.300 μονάδες το ΧΑ

Μία ακόμη ημέρα που πάλεψε για τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να κατέκτησε στο κλείσιμο, αλλά δεν έδωσε το μήνυμα ότι το διαπέρασε με αποφασιστικότητα, παρά τις προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 1.3001,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.297,13 μονάδων (-0,10%) και 1.303,70 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 693 χιλ. τεμάχια αξίας 4,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές