Μία ακόμη ημέρα που πάλεψε για τις 1.300 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να κατέκτησε στο κλείσιμο, αλλά δεν έδωσε το μήνυμα ότι το διαπέρασε με αποφασιστικότητα, παρά τις προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 1.3001,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.297,13 μονάδων (-0,10%) και 1.303,70 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 693 χιλ. τεμάχια αξίας 4,4 εκατ. ευρώ.

Ράλι στα ομόλογα, επιφυλακτικότητα στις μετοχές- Tι ανησυχεί τους επενδυτές

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 3.152,96 μονάδες, ενώ στο +0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.238,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 1.085,28 μονάδες.

Τρίτη προσπάθεια

Τρεις προσπάθειες χρειάστηκε να κάνει τις τελευταίες ημέρες η αγορά για να διαπεράσει τις 1.300 μονάδες, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα που έπρεπε. Οι 1.300 μονάδες δεν αποτελούν επί της ουσίας μια σημαντική αντίσταση στην αγορά, παρά μόνο ψυχολογική σημασία έχουν, καθώς μειώνεται η απόσταση από την ανακατάληψη των υψηλών του έτους στις 1.350 μονάδες.

Η ψυχολογική σημασία εντείνεται καθώς είναι η εποχή που πολλά χαρτοφυλάκια «μοιράζουν» τη ρευστότητα ενόψει της νέας χρονιάς και επουδενί δεν επιθυμούν να εγκλωβίσουν κεφάλαια σε περίπτωση που υπάρξει μια διόρθωση. Εντούτοις, σε αυτό που ομονοούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι η αγορά τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει μια μεστή και γερή σε βάσεις κίνηση, η οποία δύσκολα μπορεί να επιτρέψει σε βραχυπρόθεσμους να απειλήσουν κρίσιμες στηρίξεις.

Βέβαια, οι βραχυπρόθεσμες «δυσκολίες» της αγοράς είναι αυτές που δημιουργούν δεύτερες σκέψεις σε μία κοινότητα που ακόμη φέρει νωπά τις άσχημες μνήμες του παρελθόντος στις επιλογές της. Το περιβάλλον δυσχεραίνουν επίσης οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων που θολώνουν το τοπίο σε μια αγορά που αναδύεται από τις στάχτες της πολυετούς κρίσης, με όλες τις «παιδικές ασθένειες» να εμφανίζονται και πάλι.

Πάντως, στη μεγάλη εικόνα η αγορά διατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύεται στις 1.300 μονάδες. Όσο όμως συντηρεί τις 1.276 μονάδες, η αγορά δεν προβληματίζει. Μόνο κατοχύρωση αυτού του επιπέδου μπορεί να φέρει τον γενικό δείκτη στη ζώνη των 1.258 μονάδων. Άλλωστε, και ο τραπεζικός παραμένει πάνω από τις 1.000 μονάδες, απέχοντας μάλιστα πάνω από 7% από τα επίπεδα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ συνέχισε και σήμερα την έντονα ανοδική του πορεία, σημειώνοντας κέρδη 3,21%, με την Jumbo και τον Τιτάνα να κάνουν ένα μίνι ράλι στο τέλος και να κλείνουν στο +2,86% και +2,10% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Aegean, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Quest, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Cenergy και Μυτιληναίος.

Από την άλλη, Motor Oil και ΟΤΕ δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τις πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 1,22% και 1,02% αντίστοιχα, ενώ με μικρές απώλειες έκλεισαν οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Eurobank και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών