Σε διορθωτική τροχιά βρίσκεται και πάλι το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάζεται από το αρνητικό διεθνές κλίμα, αναβάλλοντας για ακόμη μία φορά τη διάσπαση των 1.300 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,42% στις 1.296,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,46% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.138,42 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,43% στις 1.080,61 μονάδες.

Νέα αναδίπλωση

Χαμηλές συναλλαγές, επιφυλακτικές εντολές και ήπιες πιέσεις είναι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα η ελληνική αγορά, δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι δυσκολεύεται στη ζώνη των 1.300 μονάδων. Βέβαια, η εποχικότητα δεν βοηθά την αγορά να δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται, αναβάλλοντας προφανώς για το νέο έτος την ουσιαστική δοκιμασία της ζώνης, η οποία και θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις των αγοραστών.

Μέχρι τότε η αγορά θα αναλώνεται σε μικρο-κινήσεις στο πλαίσιο της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων, με στόχο σαφώς τη διατήρηση των κερδών του έτους, αλλά και τη συντήρηση των δυνάμεων ρευστότητας. Πέραν τη σημερινής (και χθεσινής), άλλωστε, εικόνας των διεθνώς αγορών, το κλίμα παραμένει θετικό, όπως έδειξε και το προηγηθέν δεκαήμερο ανοδικό σερί της Wall Street.

Ο μεγάλος καταλύτης είναι φυσικά οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, με τα επιτόκια να κρίνουν τις προοπτικές των περισσότερων κλάδων. Και μπορεί στην Ευρώπη μια πιθανή μείωσή τους να μην είναι ακόμη στο τραπέζι, αλλά ο τόνος δίδεται από τη Federal Reserve, η οποία ήδη, με πρωτοφανή σαφήνεια, έχει προϊδεάσει για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και οι αγορές γνωρίζουν πολύ κατά ότι αργά ή γρήγορα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, όπως εκτιμούν πλέον οι περισσότεροι αναλυτές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Jumbo, Titan και ΕΥΔΑΠ είναι στην κορυφή των απωλειών του FTSE 25, σημειώνοντας πτώση άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Λάμδα, Alpha bank, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΛΧΑ, Autohellas, ΔΕΗ, Πειραιώς, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Cenergy, Quest, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη που να ξεπερνούν το 1%. Η Βιοχάλκο δεν έχει ακόμη μεταβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών