Στη σύναψη μιας οικονομικής συμφωνίας μετά το Brexit προχώρησαν σήμερα Βρετανία και Ελβετία , η οποία θα καταστήσει δυνατή, όπως δηλώνουν, τη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δυο χωρών

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε στη Βέρνη παρουσία του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και της Ελβετής ομολόγου του Κάριν Κέλερ-Σούτερ, αναμένεται να επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις «να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην ελβετική αγορά, και αντιστρόφως, πιο εύκολα», εξηγεί σε ανακοίνωση το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Brexit: Γιατί οι Βρετανοί θέλουν να ξαναγυρίσουν στην ΕΕ

Ο Χαντ δήλωσε ότι ελπίζει πως η συμφωνία ορόσημο με την Ελβετία, που αφορά την αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες στις δύο χώρες, μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για παρόμοιες μελλοντικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

«Θα είμαστε ευτυχείς να μιλήσουμε και με άλλες χώρες εάν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Χαντ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Ελβετία όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Οι απώλειες του Brexit

Η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης, βάσει της οποίας οι δύο χώρες συμφωνούν να αποδέχονται η μία τους κανονισμούς της άλλης για τομείς όπως ο τραπεζικός, ο επενδυτικός και ο τομέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, έρχεται μετά την απώλεια σημαντικής πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων στο Σίτι του Λονδίνου στην πολύ μεγαλύτερη αγορά της ΕΕ που βρίσκεται δίπλα τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να εξυπηρετούν ελβετούς πελάτες χρησιμοποιώντας τους κανόνες που ισχύουν στη βρετανική αγορά.

«Η συμφωνία της Βέρνης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», δήλωσε ο Χαντ, χαρακτηρίζοντάς την ως «σχέδιο» για συμφωνίες με άλλους εμπορικούς εταίρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή