Aνοιχτή πρόσκληση απηύθυνε o Γερμανός υπουργός Οικονομικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων του Brexit που θα μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς και τα «εμπόδια στην καθημερινότητα του επιχειρηματικού κόσμου».

Ο Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε σχετικά το BBC πως «αυτή είναι μια διαρκής πρόσκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο: εάν θέλετε να εντείνετε τις εμπορικές σας σχέσεις με την ΕΕ, καλέστε μας. Εκτιμούμε πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο και τις αξίες του, τους ανθρώπους του… και θα το εκτιμούσα πραγματικά, πολύ αν μπορέσουμε να εντείνουμε ξανά [την εμπορική σχέση μας]».

Γαλλικό εμπόδιο στην αναβολή των «βρετανικών» δασμών για τα EV

Τα σχόλιά του ασφαλώς θα αιφνιδίασαν τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σεφτσόβιτς, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την εμπορική συμφωνία για το Brexit, και ανοίγουν την πόρτα στον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμετ, ο οποίος έχει πει ότι θα επιδιώξει «μια πολύ καλύτερη» σχέση με την ΕΕ εάν κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο Σεφτσόβιτς επέμεινε ότι η συμφωνία για το Brexit δεν θα «μπει στον καταστροφέα». Ανθίσταται επίσης στις εκκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τριετή αναστολή των δασμών, που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, όσον αφορά στις εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει μια συμφωνία για προσωρινή αναστολή ενός έτους ως συμβιβασμό.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι το Brexit είχε δημιουργήσει «εμπόδια στην καθημερινή επιχειρηματική ζωή» και έκανε πιο δύσκολο το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στην καθημερινή ζωή των γερμανικών εταιρειών, υπάρχουν νέα εμπόδια μετά το Brexit… Δεν νομίζω ότι [το] Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από το Brexit», είπε.

Οι ειδικοί είπαν ότι ακόμη και χωρίς μια ριζική αναθεώρηση της συμφωνίας για το Brexit, υπάρχουν τρόποι να μειωθούν τα εμπόδια.

Βελτιώσεις σε 72 τομείς

Η Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου προσδιόρισε 72 τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων ευκολότερων διευθετήσεων έκδοσης βίζας για περιοδεύοντες μουσικά σχήματα και θεατρικούς θιάσους, επιστροφή στην αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων για επαγγελματίες, όπως λογιστές, και χαλάρωση των κανόνων για επίσκεψη σε μαθητές.

Τα σχόλια του Λίντνερ είναι τα πρώτα από μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ που υποδηλώνουν ότι η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύτηκαν οι Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Φροστ βλάπτει επίσης και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Κι όλα αυτά υπό τους φόβους ότι η γερμανική οικονομία έχει περάσει σε «επιβράδυνση», με εκτιμήσεις ότι θα έχει συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και του αδύναμου διεθνούς εμπορίου.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,4% για το 2023 στις προβλέψεις της τον Απρίλιο, αλλά η αδυναμία στον βιομηχανικό τομέα και τα υψηλότερα επιτόκια της τελευταίας δεκαετίας πυροδοτούν φόβους για νέα ύφεση φέτος στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύοντας το 8% του συνολικού εμπορίου της χώρας.

Το ημερήσιο κόστος του εμπορίου έχει αλλάξει, ωστόσο, με τη γραφειοκρατία και την πιστοποίηση των τελωνείων και προτύπων που απαιτούνται μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά.

Τι ζήτησε η αυτοκινητοβιομηχανία

Η αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε τριετή αναστολή του εκκρεμούς δασμού, αλλά η ΕΕ είναι διχασμένη επί της τελικής απόφασης. Ο επίτροπός της αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, είπε πρόσφατα στον Guardian ότι δεν μπορεί να προσφέρει ειδική προστασία για έναν κλάδο έναντι του άλλου.

Οι επικριτές λένε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία φταίει και όχι η συμφωνία για το Brexit, που δεν επιτάχυνε την παραγωγή χημικών που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών κινητήρων και επέτρεψε στους Κινέζους ανταγωνιστές να αποκτήσουν προβάδισμα.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA) είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. Εξασφαλίζει την πρόσβαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε βασικούς τομείς υπηρεσιών και ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλο τον κόσμο.

«Σύμφωνα με το πλαίσιο του Windsor, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί δημόσια να μεγιστοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες του TCA».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή