Πολύ κακό για το τίποτα αποδείχτηκε το Brexit για τους Βρετανούς. Σήμερα σχεδόν έξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που χώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των πολιτών του, που επιθυμεί μια πιο στενή σχέση με τις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι αυτή προάγει την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια περισσότερο από τον δεσμό με τις ΗΠΑ.
Μεγάλη έρευνα για τις σκέψεις των Βρετανών μετά το Brexit, η οποία βασίστηκε σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα σχετικών φόρουμ, συμπεραίνει ότι ο λαός του μεγαλύτερου νησιού της Ευρώπης βλέπει πια τη σχέση του με την ένωση σε περισσότερο ρεαλιστική βάση από ότι στο παρελθόν, οπότε υπερίσχυε η τοξικότητα στις πεποιθήσεις και τις αντιδράσεις του.
Εμανουέλ Μακρόν: Σχεδιάζει την προσέλκυση επιχειρήσεων από Βρετανία
Η αλλαγή σε ποσοστά
Το παραπάνω θα επιτρέψει στην κυβέρνηση των Εργατικών, που οι δημοσκοπήσεις θέλουν ότι θα διαδεχθεί στα τέλη του επόμενου χρόνου, τη σειρά των Συντηρητικών κυβερνήσεων που απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των Βρετανών, τον απαραίτητο χώρο και την απαιτούμενη άδεια για να διαπραγματευτεί στενότερη συνεργασία με την ΕΕ, ιδιαίτερα σε θέματα εμπορίου, ασφάλειας και άμυνας. Όπως γράφει ο Guardian, η έκθεση αυτή της δεξαμενής σκέψης British Future διαπίστωσε ότι το 52% των Βρετανών επιθυμεί στενότερες σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, ενώ μόνο ένα 12% ζητά περισσότερη απομάκρυνση της κυβέρνησης του Λονδίνου από όσα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες. Το υπόλοιπο 27% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της τρέχουσας κατάστασης.
Στην ερώτηση, πάντως, ποια σχέση θεωρούν πιο σημαντική για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) κατέταξαν αυτήν με την ΕΕ στην πρώτη θέση, πάνω από τον δεσμό με τις ΗΠΑ (27%) και τις επαφές με την Κοινοπολιτεία (25%). Με τις ενδείξεις ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ζημιώθηκε μέχρι αυτή την ώρα περισσότερο από όσο ευνοήθηκε από το Brexit να πλυθαίνουν, η πλειοψηφία των Βρετανών, δηλαδή το 61%, αποζητά περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης και της έρευνας. Μάλιστα, το 68% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη στενότερη συνεργασία και σε θέματα εγκληματικότητας και τρομοκρατίας και το 57% και στις τελωνειακές ρυθμίσεις και στην υγεία.
Η κούραση του Brexit
Το Brexit ως θέμα συζήτησης φαίνεται ότι έχει κουράσει πια τους Βρετανούς που δεν θέλουν άλλο να συζητούν για τα αίτια και τις συνέπειες του, ζητώντας χωρίς να νιώθουν σήμερα περισσότερο Ευρωπαίοι από χθες να είναι πιο κοντά στην ΕΕ σε μια περισσότερο ρεαλιστική βάση συνεργασίας. «Η πλειοψηφία υποστηρίζει μια λιγότερο έντονη συζήτηση για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του 2016 που ψήφισαν το Leave (Αποχώρηση) σε ποσοστό 56% όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του Remain (Παραμονή) κατά 73%, καθώς και μεταξύ των υποστηρικτών των Τόρις σε ποσοστό 61% και των Εργατικών κατά 68%, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Σημαντικό στοιχείο θεωρείται ότι αυτή η υποστήριξη για μια λιγότερο έντονη συζήτηση υπήρξε σταθερή, αφού υπέρ της τάχθηκαν περίπου έξι στους δέκα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που είχαν δικαίωμα ψήφου κατά τη στιγμή του δημοψηφίσματος. Αυτό αφήνει το περιθώριο για μια σχέση πιο επίκαιρη και με λιγότερους διχασμούς ανάμεσα στις δύο πλευρές στο άμεσο μέλλον, το οποίο φαίνεται ότι υποστηρίζουν αναφανδόν όλοι οι νεότεροι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν πολλοί νέοι να συμμετάσχουν το 2016 στο δημοψήφισμα, που άλλαξε την πορεία της χώρας τους και όλης της Ευρώπης.
Η επόμενη κυβέρνηση
Όπως σχολίασε ο Σάντερ Κατγουάλα, διευθυντής του British Future, τα θετικά σημάδια ήταν ήδη εμφανή τόσο με την συμφωνία «Windsor Framework», που αφορά, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση της εμπορικής διακίνησης προϊόντων και αγαθών από την ΕΕ και τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία στην μετά Brexit εποχή, η οποία έγινε ασμενώς δεκτή, όσο και με την πιο πρόσφατη συμφωνία για την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΕ, Horizon, από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Για τον ίδιο η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, που όλα δείχνουν ότι θα είναι οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ, θα μπορεί να κυνηγήσει την ακόμα πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ, αφήνοντας για την ώρα εκτός την πιθανότητα της επιστροφής στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προκειμένου να μην χρεωθεί καθοδόν προς τις κάλπες την ύπαρξη μυστικού σχεδίου με συμφεροντολογικούς σκοπούς. Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι στην έρευνα ζητήθηκε επίσης η γνώμη των πολιτών σχετικά με την απόφαση να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το 49% χαρακτήρισε λάθος το διαζύγιο, έναντι 36% που δήλωσε ότι ήταν η σωστή κίνηση, ενώ 15% ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει καταλήξει σχετικά.
Πηγή:in.gr
Latest News
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή