Την δέσμευση τους στον ΟΠΕΚ επιβεβαίωσαν τα μέλη του Ιράκ,  Νιγηρία και Δημοκρατία του Κονγκό μετά την αποχώρηση της Αγκόλα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή υποστήριξή μας για την ενότητα και τη συνοχή στην καρδιά του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υδρογονανθράκων του Κονγκό, Bruno Jean-Richard Itoua. «Κάθε μέλος, είτε είναι αφρικανικό είτε όχι, διαδραματίζει έναν αναντικατάστατο ρόλο στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και στη διατήρηση της ισορροπίας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου».

ΗΠΑ: Πάνω από όλους και στο πετρέλαιο

Η Αγκόλα αποχώρησε από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών την Πέμπτη μετά από διαφωνία σχετικά με την ποσόστωση παραγωγής της, συρρικνώνοντας τα μέλη της ομάδας σε 12 κράτη και προκαλώντας αμφιβολίες για τη μελλοντική συνοχή της. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν και πάλι την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 20% σε τρεις μήνες.

Οι αναλυτές θεωρούν ως επί το πλείστον την αποχώρηση της αφρικανικής χώρας ως μεμονωμένη περίπτωση, ένδειξη ότι η μακροχρόνια μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της είχε καταστήσει τη χώρα λιγότερο αποτελεσματικό μέλος του ΟΠΕΚ. Οι έμποροι αναμένουν ότι οι νέες περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα εξακολουθήσουν να τίθενται σε ισχύ όπως έχει προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα.

Η κερδοσκοπία στο στόχαστρο

Άλλες χώρες του ΟΠΕΚ πρόεβησαν σε δημόσιες ανακοινώσεις για να προλάβουν κάθε κερδοσκοπία.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στους στόχους του ΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε ενεργά με τον οργανισμό για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν απήχηση όχι μόνο εντός των συνόρων του έθνους μας αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο», ανέφερε ο Νιγηριανός υφυπουργός Πετρελαίου, Heineken Lokpobiri, σε ανάρτησή του στο X, πρώην γνωστό ως Twitter.

Όπως και η Αγκόλα, η Νιγηρία είχε διαφωνία με τους ηγέτες του ΟΠΕΚ σχετικά με την ποσόστωση παραγωγής της για το 2024, αν και αυτό φάνηκε να επιλύεται στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας στις 30 Νοεμβρίου.

Το Ιράκ, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει στις μεγαλύτερες περικοπές της προσφοράς του ομίλου τον επόμενο μήνα για να ανταποκριθεί στη νέα ποσόστωσή του, επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια