Ήταν μια δύσκολη χρονιά για να στοιχηματίσει κανείς ενάντια στις μετοχές.

Σύμφωνα με στοιχεία της S3 Partners που παραθέτει το Yahoo Finance, όσοι σόρταραν το 2023 στη Wall Street έχουν χάσει σχεδόν 178 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Οι έξι κορυφαίες μετοχές στις οποίες έχουν χάσει χρήματα αυτοί οι επενδυτές είναι όλες οι Magnificent Seven, οι επτά κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι κινήσεις αυτές αντανακλούν τον απροσδόκητο χαρακτήρα του ράλι στο χρηματιστήριο του 2023, το οποίο πολλοί στη Wall Street δεν μπορούσαν καν να προβλέψουν έναν χρόνο πριν.

Ωστόσο, η φρενίτιδα που δημιουργήθηκε με πληθώρα δημοσιεύσεων για την τεχνητή νοημοσύνη από την άνοιξη του 2023, είχε ως αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Nvidia, η Tesla και η Meta να αυξηθούν κατά περισσότερο από 100% φέτος.

Αυτοί που έχασαν το ράλι των μετοχών και το «μαξιλαράκι» των 1,3 τρισ. δολ.

Επέκταση του ράλι

Και τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το ράλι της αγοράς επεκτάθηκε και πέρα από τις Magnificent Seven , οι short sellers ένιωσαν τον πόνο και σε άλλες μετοχές.

Από τη συνεδρίαση της Fed την 1η Νοεμβρίου, οι επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα όχι μόνο έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα από ό,τι πολλοί είχαν αρχικά προβλέψει.

Αυτή η πεποίθηση προκάλεσε ένα ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που περιλάμβαναν πιο κερδοσκοπικούς τομείς της αγοράς που οι επενδυτές είχαν θεωρήσει πιο επιρρεπείς σε υψηλά επιτόκια, όπως εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένου ότι η όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων έχει αυξηθεί, «τα σορταρίσμα είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις όταν οι αγορές βρίσκονται στη μέση ενός ράλι ευρείας βάσης», δήλωσε στο Yahoo Finance ο επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers, Steve Sosnick.

Και αυτό έγινε στην αγορά τον περασμένο μήνα.

Εταιρείες όπως η Carvana και η Affirm σημείωσαν άνοδο εν μέσω του ράλι «FOMO» , με τις δύο μετοχές να αυξάνονται περισσότερο από 75% μόνο τον τελευταίο μήνα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο οι short sellers να κλείσουν τις θέσεις τους, στέλνοντας τις μετοχές ακόμη υψηλότερα και επεκτείνοντας τις απώλειες για όσους ποντάρουν εναντίον της μετοχής.

Οι επενδυτές που είχαν θέσεις έναντι της Carvana έχασαν τώρα 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ όσοι στοιχημάτισαν στην πτώση της Affirm έχουν χάσει σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street