Την απόφαση να τερματίσει τα funds που εστιάζουν στο σορτάρισμα μετοχών μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες λειτουργίας έλαβε ένας από τους θρύλους των αγορών, και μια από πιο γνωστές «αρκούδες» της Wall Street, Jim Chanos.

Ο Chanos είναι περισσότερο γνωστός για το στοίχημά του ενάντια στην Enron, τον ενεργειακό κολοσσό που κατέρρευσε το 2001, καθώς και για την πιο πρόσφατη, αλλά αποτυχημένη, εκστρατεία του ενάντια στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, την οποία περιέγραψε ως «τσίρκο».

Wall Street: Ποιοι τραπεζίτες πούλησαν μετοχές πριν τον Τζέιμι Ντίμον

Η επιστολή στους επενδυτές

Σε επιστολή προς τους επενδυτές που είδαν οι Financial Times, ο Chanos έγραψε: «Δεν είναι μυστικό ότι το επιχειρηματικό μοντέλο long/short μετοχών έχει δεχτεί πίεση και το ενδιαφέρον για τους χρηματοοικονομικούς παράγοντες έχει εξασθενίσει».

Και πρόσθεσε: «Ενώ είμαι τόσο παθιασμένος όσο ποτέ με την έρευνα και τις επενδύσεις, αισθάνομαι υποχρεωμένος να κυνηγήσω αυτά τα πάθη σε μια διαφορετική δομή».

Ο Χάνος, 66 ετών, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα επιστραφεί στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους. Θα συνεχίσει να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για θεμελιώδεις σύντομες ιδέες, καθώς και ορισμένες μακροσκοπικές γνώσεις.

Η απόφασή του να κλείσει τα ταμεία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal.

«Ακόμη και μπροστά στην πολυετή ευφορία της αγοράς, έχουμε εργαστεί σκληρά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και τις κοινές μας προσδοκίες», είπε ο Chanos.

Η μανία των meme

Στην επιστολή του, ανέφερε ότι οι short συμμετοχές του είχαν δημιουργήσει ετησιοποιημένο άλφα – υπεραπόδοση σε σχέση με ευρείς δείκτες της αγοράς όπως ο S&P 500 και ο Russell 2000 – περίπου 8% από τον πυθμένα της αγοράς του 2018 και περισσότερο από 20% τα τελευταία τρία χρόνια .

«Αυτά τα αποτελέσματα, παρά την πολιτική μηδενικών επιτοκίων, τη μανία των μετοχών meme και πολλά άλλα, παραμένουν πάνω από σχεδόν όλους τους δείκτες απόδοσης του κλάδου hedge funds», πρόσθεσε.

Οι πωλητές short στοχεύουν να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών, δανειζόμενοι μετοχές σε ένα στοίχημα ότι η αξία τους θα έχει μειωθεί μέχρι να τις επιστρέψουν. Ενώ είναι καθιερωμένο στοιχείο των χρηματοπιστωτικών αγορών, πάντα προσελκύει διαμάχες, συχνά από τα στελέχη των εταιρειών που στοχεύουν.

Η χρυσή εποχή της απάτης

Το σχετικά υψηλό δημόσιο προφίλ του Chanos έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση χαμηλών τόνων που ακολουθούν αρκετοί traders, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ένα εργαλείο που δεν ήταν διαθέσιμο στον Chanos τις δύο πρώτες δεκαετίες του στις αγορές- για να διαδώσουν τις προειδοποιήσεις τους για υπερτιμημένες ή δόλιες επενδύσεις.

Παρά ορισμένα εξέχοντα στοιχήματα που χάθηκαν όπως η Tesla και ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ο Chanos δεν σταμάτησε να βλέπει κριτικά τα πράγματα, λέγοντας στους FT το 2020 ότι «είμαστε στη χρυσή εποχή της απάτης».

Μια εβδομάδα πριν, τα κεφάλαιά του είχαν κάνει 100 εκατομμύρια δολάρια βραχυκύκλωμα της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard, η οποία κήρυξε πτώχευση αφού παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα από τα μετρητά της δεν υπήρχαν. Η κατάρρευση της Wirecard ακολούθησε μια πενταετή έρευνα από τους FT για τη λογιστική της.

H ελληνική λέξη και το πιο διάσημο στοίχημα

Ο Χάνος ίδρυσε το αρχικό του ταμείο Kynikos Associates το 1985, χρησιμοποιώντας μια ελληνική λέξη που συνδέεται με τον κυνισμό.

Το πιο διάσημο στοίχημά του, η Enron, προέκυψε αφότου τον προβλημάτισαν οι αποκαλύψεις που πρότειναν χρηματοδότηση εκτός ισολογισμού. Μια αιφνιδιαστική απώλεια που αναφέρθηκε από την αγαπημένη της Wall Street στα τέλη του 2001 προκάλεσε μια ρυθμιστική έρευνα και τελικά την κατάρρευσή της εν μέσω απάτης που οδήγησε στη φυλάκιση πολλών στελεχών.

Πριν από την οικονομική κρίση του 2008, ο Χάνος είχε επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας πιστωτικής κρίσης.

Πέρυσι σόρταρε ενάντια στα κέντρα δεδομένων παρά τη δημοτικότητά τους μεταξύ των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ομίλων ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, που πόνταραν στην αύξηση της ζήτησης για χώρο διακομιστών καθώς η διαδικτυακή δραστηριότητα εκτινάχθηκε στα ύψη.

Ο Chanos εξήγησε στους FT ότι σόρταρε κατά επειδή οι μεγαλύτεροι πελάτες τους, η Microsoft, η Amazon και η Google, ήταν πιθανό να δημιουργήσουν δικά τους στο μέλλον, μειώνοντας τη ζήτηση για υπάρχοντες ιστότοπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση