Καθώς το πνεύμα των Χριστουγέννων διαμορφώνει την καθημερινότητά μας, τα νοικοκυριά με οικολογική συνείδηση ​​βρίσκονται εν μέσω μιας έντονης αντιπαράθεσης που κυριαρχεί στις συζητήσεις τους. Ποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι καλύτερο για το περιβάλλον: το αληθινό ή το ψεύτικο;

Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής. Τα αληθινά δέντρα καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε βιομάζα, λειτουργώντας ως καταβόθρες άνθρακα. Παρέχουν επίσης ενδιαιτήματα για τα ζώα. Αντίθετα, τα τεχνητά δέντρα κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικό PVC και ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις από εργοστάσια του εξωτερικού. Αυτοί οι παράγοντες προσθέτουν ένα σημαντικό φορτίο άνθρακα.

Ωστόσο, όσοι απεχθάνονται να μαζεύουν πευκοβελόνες δεν χρειάζεται να απελπίζονται. Όπως γράφουν οι Financial Times, εάν ένα τεχνητό δέντρο χρησιμοποιείται για αρκετά χρόνια, το αποτύπωμα άνθρακα μπορεί να πέσει κάτω από αυτό της επανειλημμένης αγοράς πραγματικών δέντρων. Αυτό είναι προφανές από μια ανάλυση του κύκλου ζωής που πραγματοποιήθηκε για την Αμερικανική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων. Η ανάλυση συνέκρινε τον άνθρακα από το εργοστάσιο ή το χωράφι στο σπίτι για τους δύο τύπους.

«Αιωνόβιο» χριστουγεννιάτικο δέντρο βγήκε στο σφυρί

Υπολογισμοί

Το μέσο τεχνητό δέντρο που κατασκευάζεται στην Κίνα είναι υπεύθυνο για τις εκπομπές περίπου 18 κιλών ισοδύναμου CO₂ συνολικά. Αυτό είναι ίσο με περίπου 0,2 τοις εκατό των μέσων ετήσιων κατά κεφαλήν εκπομπών σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Ένα πραγματικό δέντρο θα απορροφήσει περίπου 9 κιλά CO2e καθώς μεγαλώνει. Μόλις κοπεί, η οδική μεταφορά προσθέτει περίπου 3 κιλά στην εξίσωση. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι το δέντρο διανύει 150 μίλια, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδρομής πέντε μιλίων μετ’ επιστροφής για τον καταναλωτή.

Το εάν το δέντρο καταλήγει ως καθαρός εκπομπός ή απορροφητής άνθρακα εξαρτάται κυρίως από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την απόρριψή του. Εάν θαφτεί σε χώρο υγειονομικής ταφής, ο κύριος όγκος του άνθρακα θα παραμείνει κλειδωμένος υπόγεια. Η κομποστοποίηση ή η αποτέφρωση έχει ως αποτέλεσμα ένα τελικό καθαρό κόστος άνθρακα περίπου 5 κιλών.

Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά πρέπει να χρησιμοποιούν ένα τεχνητό δέντρο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να έχουν ένα πλεονέκτημα άνθρακα χρησιμοποιώντας πραγματικά δέντρα που έχουν κομποστοποιηθεί ή καεί. Ένα πραγματικό δέντρο που πηγαίνει στον χώρο υγειονομικής ταφής παρέχει τα περισσότερα οικολογικά δικαιώματα από όλες τις επιλογές. Αλλά οι καταναλωτές μπορεί να μην έχουν πολλές επιλογές σε σχέση με τις μεθόδους διάθεσης των δέντρων.

Ίσως το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να κόψουν την απόσταση που διανύουν για να το συλλέξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green