Αψηφώντας τις προηγούμενες προσδοκίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε φέτος για να επεκτείνει το προβάδισμα της Αμερικής στην κορυφή της κατάταξης των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ για κάθε μήνα στην ιστορία, και οι προβλέψεις είναι ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της Barclays που επικαλείται το Bloomberg, οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου πρόκειται να μειώσουν τις δαπάνες τους το 2024 κατά 1%.

Παρά τους αναμενόμενους ελαφρώς χαμηλότερους προϋπολογισμούς για το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βλέπουν αύξηση της παραγωγής χάρη στα κέρδη αποδοτικότητας, λένε οι αναλυτές .

ΙΕΑ vs ΟΠΕΚ+ – Πώς θα κινηθεί η ζήτηση πετρελαίου το 2024;

Η πρόσφατη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τοποθετεί τις ΗΠΑ σταθερά στην ηγετική θέση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στον κόσμο.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και το Ιράκ, και έναν άλλο παραγωγό της Βόρειας Αμερικής, τον Καναδά.

#1 Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ παράγουν τώρα περισσότερα από 13 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα – περισσότερα από κάθε άλλη χώρα – και οδεύουν σε συνεχή αύξηση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσε νέο μηνιαίο ρεκόρ 13,236 εκατ. bpd τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Φέτος, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στα 12,93 εκατομμύρια bpd και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 13,11 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με την EIA στη Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική (STEO) τον Δεκέμβριο.

Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής οδηγεί επίσης σε αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου των ΗΠΑ.

#2 Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του ΟΠΕΚ και του ομίλου ΟΠΕΚ+, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο φέτος. Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ήταν κατά μέσο όρο περίπου 10,2 εκατομμύρια bpd το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά από τον Ιούλιο, το Βασίλειο εφαρμόζει μια επιπλέον εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd και η παραγωγή του ήταν κατά μέσο όρο 9 εκατομμύρια bpd το δεύτερο εξάμηνο του έτους . Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο τη «σταθερότητα της αγοράς», έχει εν μέρει αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Νορβηγία.

#3 Ρωσία

Η Ρωσία, ο βασικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας στη συμμαχία ΟΠΕΚ+, πιστεύεται ότι παράγει περίπου 9 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου. Η Ρωσία ταξινόμησε τα στοιχεία παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον πετρελαϊκό τομέα της, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Δύση για να εντοπίσουν και να περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ή τα έσοδα από πετρέλαιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προέκυψαν αναφορές ότι η Ρωσία είχε υποσχεθεί σε εταιρείες παρακολούθησης ροής πετρελαίου και πρακτορεία αναφοράς τιμών να παράσχουν δεδομένα σχετικά με την παραγωγή, τα αποθέματα και την παραγωγή καυσίμων, αφού ο ΟΠΕΚ+ ζήτησε από τη Μόσχα περισσότερη διαφάνεια στην παρακολούθηση της συμμόρφωσής της με τις περικοπές.

Στην τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ , η Ρωσία δήλωσε ότι θα εμβαθύνει τη μείωση των εξαγωγών στα 500.000 bpd το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 να αποτελούν τα επίπεδα αναφοράς των εξαγωγών για τη μείωση, η οποία θα αποτελείται από 300.000 bpd αργού και 200.000 bpd των ραφιναρισμένων προϊόντων.

#4 Καναδάς

Ενώ η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν μειώσει την προσφορά στην αγορά, η Βόρεια Αμερική αυξάνει την παραγωγή της—όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από τον Καναδά.
Πέρυσι, η καναδική παραγωγή πετρελαίου έφτασε το ρεκόρ των 4,86 εκατομμυρίων bpd.
Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η παραγωγή θα αυξηθεί το 2023, το 2024 και το 2025, καθώς οι εταιρείες ενισχύουν την παραγωγή σε νέες και δεσμευτικές τοποθεσίες στις πετρελαιοπηγές της Αλμπέρτα. Η παραγωγή αργού πετρελαίου του Καναδά αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% έως το 2025 , λένε οι αναλυτές.

#5 Ιράκ

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο φέτος, με μέσο όρο παραγωγής περίπου 4,3 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ στις μηνιαίες εκθέσεις του.

Στην τελευταία έκθεση για τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ αναγνώρισε ότι ενώ η παραγωγή αργού πετρελαίου του καρτέλ μειώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από μήνες, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ συνέχισε να φτάνει σε νέα υψηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια