Ο Νοέμβριος του 1977 σημαδεύτηκε από τις φονικές πλημμύρες στην Αθήνα και τον Πειραιά με 39 θανάτους και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Τις ίδιες μέρες, στην τότε εξοχική Παλλήνη, είχαν γίνει τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας και συσκευασίας μπαχαρικών «Λίρα» του Ιωάννη Λυραράκη.

Επρόκειτο για «εγκατάσταση εντελώς αυτοματοποιημένη αντίστοιχης των εργοστασίων στα κράτη της Κοινής Αγοράς» όπως πληροφορούμαστε από τα «Επίκαιρα» της ΕΡΤ, με την επένδυση για «το μοντέρνο βιομηχανικό συγκρότημα» των 9.000 τ.μ. να φθάνει την εποχή εκείνη τα 130 εκατομμύρια δραχμές.

Τα ασημικά Λαϊνόπουλου και ΣΕΡΚΟ στο σφυρί…

Εδώ και 25 χρόνια το κτίριο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος και συγκεκριμένα στο 17ο χιλιόμετρο, έχει μισθωθεί κατά τα 2/3 στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής (νυν Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής), ενώ η Λίρα Ανώνυμος Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία χρησιμοποιεί ως εργαστήριο περί τα 2.700 τ.μ. – από τα 9.945,53 τ.μ. της συνολικής επιφάνειας – συμπεριλαμβανομένης και μιας κατοικίας στο δώμα.

Ο πλειστηριασμός

Το κτίριο Λίρα που «βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης» με βάση την αυτοψία των εκτιμητών και ήταν χωρίς θέρμανση, όπως είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) τον περασμένο Μάρτιο, βγαίνει στο σφυρί στις 13 Μαρτίου 2024 εφόσον και εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή του προγραμματισμένου πλειστηριασμού.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 7.333.000 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Το κτίριο σε αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, χτίστηκε βάσει οικοδομικής άδειας του 1976 που αφορούσε ανέγερση νέου ισογείου εργοστασίου μετά διωρόφου κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας 3.100,64 τ.μ. (2.394,40 τ.μ. εργοστάσιο και 706,24 τ.μ. γραφεία) καθώς και δεύτερης οικοδομικής άδειας του ίδιου έτους για την προσθήκη Α’ και Β’ ορόφων, τμήματος υπογείου και δώματος συνολικής επιφάνειας 5,628,12 τ.μ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι καθ’ υπέρβαση των οικοδομικών αδειών έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα τμήματα κατ’ επέκταση των ορόφων του ισογείου και του δώματος, καθώς και λοιποί βοηθητικοί χώροι στον περιβάλλοντα χώρο του αγροτεμαχίου.

Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 9.945,53 τ.μ., όπως προαναφέρθηκε με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Σημειώνεται ότι βάσει των τίτλων κτήσεως, το κτίριο είναι χωρισμένο σε ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες, ενώ βάσει των οικοδομικών αδειών πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό και επαγγελματικό κτίριο.

Στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώθηκε κατά την εσωτερική αυτοψία, δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των οριζοντίων ιδιοκτησιών όπως αυτές περιγράφονται στους τίτλους ιδιοκτησίας, καθότι έχει γίνει ανακατανομή των χώρων προς εξυπηρέτηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων που στεγάζονταν και στεγάζονται στο ακίνητο.

Επιπρόσθετα δεδομένης της παρούσας κατάστασης του κτιρίου, δε δύναται η κάθε μία οριζόντια ιδιοκτησία να διατεθεί ξεχωριστά.

64 χρόνια με άρωμα κανέλλας

Η επιχειρηματική ιστορία της εταιρείας μπαχαρικών Λίρα ξεκίνησε το 1959 από την Κυψέλη. Τότε ο Ιωάννης Λυραράκης με τους γονείς του, ξεκίνησε μία οικοτεχνία συσκευασίας και πωλήσεων μπαχαρικών. Τα πρώτα μπαχαρικά με την επωνυμία «Λίρα» συσκευάζονταν και πουλιόνταν, από τον ίδιο, στην Κυψέλη και κατά μήκος της οδού Πατησίων σε περίπτερα και μικρομπακάλικα της εποχής.

Το 1965 αγοράστηκαν οι πρώτες μηχανές συσκευασίας και η μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκε σε βιοτεχνία. Μάλιστα ήταν η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντισε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τ’ αγγίζει ανθρώπινο χέρι.

Τον Νοέμβριο του 1977 η εταιρεία εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Εγκαινιάζοντας το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων Λίρα, επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων (φασόν). Το εργοστάσιο είναι πλέον εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας με τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να συσκευάζουμε προϊόντα σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή, που θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της εταιρείας.

Μέσα στα επόμενα χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας βρέθηκε η επόμενη γενιά της οικογένειας, με τον Κωνσταντίνο Λυραράκη στη θέση του προέδρου και την κόρη του, Ελευθερία Λυραράκη, ως γενική διευθύντρια και μετέπειτα αντιπρόεδρο.

Το 2006 «η Λίρα γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Πτώση τζίρου και ζημιές

Με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2022, ο τζίρος της εταιρείας ήταν 464 χιλιάδες ευρώ από 521 χιλιάδες ευρώ το 2021, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 1.332.000 ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων -3.122.666,12 ευρώ.

Το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν 145.491,03 ευρώ από -1.093.286,18 ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την ίδια την εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες, όπως οι Καραμολέγκος, Γιώτης, Unilever, Olympic Catering κ.ά.

Από τον Απρίλιο φέτος ως μοναδικός σύμβουλος – διαχειριστής της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Ιωάννης Λυραράκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου