Πτώση που πλησιάζει το 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες  για τις διαταραχές της ναυσιπλοΐας κατά μήκος της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας, παρόλο που οξύνονται  οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Τα futures του συμβολαίου Brent για το Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 90 σεντς, περίπου 1,1%, στα 78,75 δολάρια το βαρέλι σε υποτονικές συναλλαγές ενόψει της επικείμενης λήξης του, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Μαρτίου μειώθηκε κατά 69 σεντς, περίπου 0,9%, στα 78,85 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στους πωλητές τα ηνία

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTI υποχωρούσαν κατά 80 σεντς, ή περίπου 1,1%, στα 73,31 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σχεδόν 2% την Τετάρτη, καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να επιστρέφουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η δανέζικη Maersk θα δρομολογεί στο εξής σχεδόν όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλέουν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ενώ θα εκτρέπει μόνο μερικά από αυτά γύρω από την Αφρική, όπως προκύπτει από την ανάλυση του προγράμματος του ομίλου από το Reuters .

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών των εμπορευματοκιβωτίων Maersk και Hapag-Lloyd, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας και τη διώρυγα του Σουέζ νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η μαχητική ομάδα Χούθι της Υεμένης άρχισε να βάζει στο στόχαστρο πλοία, διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ναυτικής δύναμης, που συγκροτήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταστολή των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα  πολλοί σύμμαχοι δεν θέλουν να συνδεθούν μαζί της. Η στάση τους  αντανακλά εν μέρει τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα, με  τις ΗΠΑ να διατηρούν σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ, ακόμη και όταν αυξάνεται η διεθνής κριτική για την επίθεσή του.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει  τον χερσαίο πόλεμο στη Γάζα από λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου Herzi Halevi να δηλώνει στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί «για πολλούς μήνες».

Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα καυσίμων αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω της αργίας των Χριστουγέννων τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία του βιομηχανικού ομίλου American Petroleum Institute την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Δεκεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων επτά αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τέλος, η αυξανόμενη προοπτική μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 2024 είναι θετική από την άποψη της ζήτησης πετρελαίου.

«Η αγορά είναι πιθανό να δοκιμάσει ξανά την άνοδο … ίσως στις αρχές του νέου έτους, επίσης λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων χάρη στη νομισματική χαλάρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την υψηλότερη ζήτηση κηροζίνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο«τονίζει ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μιας μονάδας της Nissan Securities.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities