Με πολύ επιλεκτικές και μετρημένες συναλλαγές κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κάνει τις τελευταίες του κινήσεις ενόψει της έλευσης του νέου έτους, το οποίο αναμένεται να είναι το ίδιο ενδιαφέρον με αυτό που ολοκληρώνεται.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πισωγύρισε και πάλι η αγορά

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 1.290,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.112,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,38% στις 1.053,62 μονάδες.

Μεγάλες προσδοκίες

Το ΧΑ «αναπαύεται» σε μια απόδοση που προσεγγίζει το 40% φέτος, με πολλά χαρτοφυλάκια να απέχουν από τα τερματικά, έχοντας πάρει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. Άλλωστε, η αγορά ήταν αρκετά σταθερή τον τελευταίο μήνα ώστε να δώσει τη δυνατότητα ενός ήπιου profit taking, το οποίο επουδενί τάραξε τα ύδατα μιας διακύμανσης εντός 1.270 – 1.300 μονάδων.

Το 2023 φεύγει λοιπόν αφήνοντας μια «γλυκιά» γεύση σε όλους τους συμμετέχοντες, παρά το ότι το τελευταίο πεντάμηνο δεν ήταν και το καλύτερο. Αλλά οι εγχώριοι αναλυτές έχουν πολλάκις αναφέρει ότι δεν είναι στοιχείο υγείας μια συνεχής, δίχως σταθμούς και διορθώσεις, άνοδος μιας αγοράς. Και το ΧΑ όχι μόνο έδωσε αρκετές ευκαιρίες κερδών, αλλά προσέφερε ακόμη περισσότερες ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί και ζημιές (οι όποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

Ο Δεκέμβριος επίσης ήταν ο μήνας που οι «μικροί» έδειξαν ότι μπορούν να ξαναμπούν στο χάρτη των αγοραστών, ειδικά εκείνοι που έχουν και θεμελιώδη και ιστορίες ανάπτυξης. Ήταν εκεί άλλωστε για πολλά χρόνια και περίμεναν να δείξουν ότι τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν ευκαιρία για νέα μοντέλα που βλέπουν το μέλλον με περισσότερες προσδοκίες. Ο κλάδος της Πληροφορικής άλλωστε το απέδειξε, διαμορφώνοντας ένα πεδίο που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ξένο προς τους Έλληνες επενδυτές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas, Coca Cola, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Cenergy, Εθνική, Quest, Alpha bank, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Από την άλλη, σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται οι Motor Oil, Aegean, Jumbo, ΕΛΧΑ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινούνται με απώλειες που να ξεπερνούν το 0,7%. Χωρίς μεταβολή είναι η Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών