Ήταν μια δύσκολη χρονιά για ορισμένους γνωστούς λιανοπωλητές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Καθώς η οικονομία αναδύθηκε από την πανδημία του Covid-19, οι εταιρείες αντιμετώπισαν μια λίστα με προβλήματα που προέκυπταν από το υψηλό κόστος, τις ελλείψεις εφοδιασμού και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Ως αποτέλεσμα, αρκετά μεγάλα ονόματα υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης το 2023.

Τα 4 ηχηρά λουκέτα πολυεθνικών φέτος στην Ελλάδα

Φυσικά, εξηγεί το CNN, μια χρεοκοπία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια επιχείρηση θα καταρρεύσει. Πολλές επιχειρήσεις στις Η.Π.Α. υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης για να περατώσουν ορισμένες δραστηριότητες, να ξεχρεώσουν και να εξοικονομήσουν κόστος. Μια κοινή διαδικασία, στις ΗΠΑ, είναι η πτώχευση μέσω του άρθρου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα μέσω αναδιοργάνωσης.

WeWork

Το WeWork είχε μια ξέφρενη πορεία το 2023. Κάποτε η πιο πολύτιμη start-up της χώρας, η εταιρεία φαινόταν έτοιμη να ανανεώσει τη φύση της εργασίας στην Αμερική. Κάποιοι συγκρίνουν τη απότομη άνοδό του και τη χαοτική, υψηλού προφίλ πτώση του με τα φιάσκο του Fyre Festival και του FTX.

Η πολιορκημένη εταιρεία εκμίσθωσης συνεργατικών εργασιακών χώρων υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, μέσω του άρθρου 11, τον Νοέμβριο. Δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Τον προηγούμενο μήνα, η WeWork είχε δηλώσει ότι δυσκολευόταν να αποπληρώσει το χρέος της αφού η πανδημία συγκλόνισε τη βασική της δραστηριότητα καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι.

Ωστόσο, ο πρώην τεχνολογικός μονόκερος άρχισε να προβληματίζει πολύ πριν από τον Covid-19. Μια αποτυχημένη προσπάθεια αρχικής δημόσιας προσφοράς (ΙΡΟ) το 2019 αποδιοργάνωσε την επιχείρηση, αποκαλύπτοντας μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες απώλειες και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων με τον συνιδρυτή της εταιρείας και τότε διευθύνοντα σύμβουλο Άνταμ Νοίμαν. Το ανορθόδοξο στυλ ηγεσίας του Νόιμαν αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ειδήσεων (και προκάλεσε ένα ντοκιμαντέρ στο Hulu) πριν εκδιωχθεί το 2019.

Το WeWork είπε ότι θα παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό καθώς επαναδιαπραγματεύεται τις μισθώσεις και τις υποχρεώσεις του χρέους.

Rite Aid

Μετά από μια μακρά σειρά προβλημάτων για τα φαρμακεία, η Rite Aid υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μέσω του άρθρου 11 τον Οκτώβριο.

Όπως οι CVS και Walgreens, η Rite Aid έπρεπε να διευθετήσει ακριβές αγωγές που προέκυπταν από κατηγορίες για εκτέλεση παράνομων συνταγών οπιοειδών για πελάτες. Όμως, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, η Rite Aid έχανε τη μάχη της ενάντια στο αυξανόμενο χρέος και δεν ήταν σε θέση να ανακάμψει οικονομικά.

Η Rite Aid αγωνιζόταν επίσης να ανταγωνιστεί τις Amazon, Walmart, Target και Costco, που παρείχαν πιο φιλικές προς τον πελάτη εναλλακτικές λύσεις σε εθνικές αλυσίδες φαρμακείων.

Σε μια κατάθεση της SEC τον Οκτώβριο, η εταιρεία είπε ότι ανέμενε σημαντικές αυξήσεις στις ζημίες – πέρα από τα τρία τέταρτα του δισεκατομμυρίου δολαρίων που έχασε μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2023 – και άλλα 307 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου αυτού του έτους.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξασφάλισε συμφωνίες χρηματοδότησης και μείωσης του χρέους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους δανειστές για να διατηρήσει την εταιρεία στη ζωή κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας της. Είπε ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό του κλεισίματος των καταστημάτων της και θα πουλήσει ορισμένες από τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Elixir Solutions. και διόρισε επίσης νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Η Rite Aid ανέφερε συγκεκριμένα την αυξανόμενη κλοπή ως αιτία για το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων της.

Bed Bath & Beyond

Σε ένα μακρύ ταξίδι που είχε οριστικό τέλος φέτος, το κατάστημα που είχε τα πάντα κήρυξε πτώχευση τον Απρίλιο. Έκλεισε τα τελευταία 360 καταστήματά της και επίσης 120 buybuy BABY σε μια από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις λιανικής εδώ και χρόνια.

Αλλά θα εξακολουθείτε να βλέπετε το διάσημο μπλε λογότυπο. Η Overstock.com αγόρασε τη μάρκα μετά από την πτώχευση και άνοιξε ξανά τον δικό της ιστότοπο ως BedBathandBeyond.com. Η κίνηση συγχώνευσε το διαδικτυακό επιχειρηματικό μοντέλο και τις κατηγορίες εμπορευμάτων της Overstock με δημοφιλή επώνυμα προϊόντα που προτιμούν οι αγοραστές του Bed Bath & Beyond.

Το εμβληματικό κουπόνι έκπτωσης 20% του Bed Bath & Beyond για ένα μεμονωμένο είδος “Big Blue” αναβίωσε, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο διαδικτυακά.

Η εταιρεία είχε από καιρό συρρικνωθεί για να εξοικονομήσει χρήματα. Νωρίτερα το 2023, είπε ότι θα κλείσει περίπου 400 τοποθεσίες λιανικής, αλλά θα κρατήσει ανοιχτά κερδοφόρα καταστήματα σε βασικές αγορές. Προσπάθησε επίσης να εξοικονομήσει χρήματα μη πληρώνοντας αποζημιώσεις σε ορισμένους απολυμένους εργαζόμενους όταν έκλεισε καταστήματα.

Tuesday Morning

Μια άλλη αλυσίδα οικιακών ειδών που κατέρρευσε το 2023 ήταν η Tuesday Morning, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μέσω της διαδικασίας του άρθρου 11 τον Φεβρουάριο λόγω του «υπερβολικά επαχθούς χρέους». Ήταν η δεύτερη πτώχευση μέσα σε τρία χρόνια.

Τον Μάιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έπαψε να λειτουργεί και κλείνει και τα 200 καταστήματά της.

Η πρώτη της χρεοκοπία συνέβη τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας εξαιτίας του παρατεταμένου κλεισίματος των καταστημάτων που προκάλεσαν ένα «ανυπέρβλητο οικονομικό εμπόδιο». Πριν από τρία χρόνια είχε 700 τοποθεσίες πωλήσεων.

Party City

Το πάρτι έμοιαζε σαν να είχε τελειώσει για το κατάστημα προμηθειών πάρτι όταν κήρυξε πτώχευση τον Ιανουάριο του 2023, επιβαρυμένο από τον ανταγωνισμό και τα χρόνια οικονομικών ζημιών. Σε μια ρυθμιστική κατάθεση είπε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους οφειλέτες για τη μείωση του χρέους τ1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής ειδών για πάρτι της Αμερικής υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2023, πληγωμένος από τον ανταγωνισμό των μεγάλων λιανοπωλητών, το αυξανόμενο κόστος κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και την έλλειψη ηλίου (He).

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο, βγήκε από τη χρεοκοπία αφού Αμερικανός δικαστής υπέγραψε τα σχέδια αναδιοργάνωσης του λιανοπωλητή.

Το σχέδιο ακυρώνει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το χρέος της Party City και ενώ ορισμένα από τα σχεδόν 800 καταστήματα του Party City στις ΗΠΑ θα κλείσουν λόγω της συμφωνίας πτώχευσης, η πλειοψηφία θα παραμείνει ανοιχτή, σύμφωνα με την εταιρεία.

SmileDirectClub

Η εταιρεία ορθοδοντικής τηλεϊατρικής έκλεισε τον Δεκέμβριο, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την αίτηση πτώχευσης μέσω του άρθρου 11.

Η εταιρεία πούλησε ευθυγραμμιστικά δοντιών, με την τυπική διαδικασία να διαρκεί 4-6 μήνες. Η εταιρεία ενθάρρυνε τους πελάτες που είχαν εγκλωβιστεί στη μέση της θεραπείας τους να συμβουλευτούν τα τοπικά οδοντιατρεία.

Το SmileDirectClub, που ιδρύθηκε το 2014, είχε κάποτε αναγγελθεί ως μια οικονομικά προσιτή εναλλακτική στην παραδοσιακή ορθοδοντική με αποστολή «να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε ένα χαμόγελο που λατρεύει κάθε άτομο, καθιστώντας το προσιτό και βολικό για όλους».

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι η αναδιάρθρωση «θα επιτρέψει στο SmileDirectClub να ευδοκιμήσει ως διεθνής ηγέτης στοματικής φροντίδας για πολλά ακόμη χρόνια» και τονίζοντας την πρόθεσή της «να συνεχίσει να παρέχει οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη στοματική φροντίδα στους πελάτες της χωρίς διακοπή».

Lordstown Motors

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση τον Ιούνιο και τέθηκε προς πώληση.

Ανακοίνωσε επίσης μήνυση κατά της Foxconn, κατηγορώντας τον μεγαλύτερο μέτοχο και πρώην συνεργάτη της ότι είχε σκοπό να «καταστρέψει» την επιχείρησή της.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή μετά την κατάρρευση μιας υψηλού προφίλ συνεργασίας με τη Foxconn, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο. Κατηγόρησε τη Foxconn για απάτη και ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις να επενδύσει στην εταιρεία.

Το Lordstown, που πήρε το όνομά του από τη βιομηχανική βάση του στο Οχάιο, ήταν η ψυχή για την τοπική οικονομία – αγόρασε το εργοστάσιό της από την GM το 2019 για να παράγει μικρά αυτοκίνητα για την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Αμερικής. Στην αρχή απασχολούσε 1.600 άτομα, μέχρι το τέλος του 2022 είχε μόνο 260 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Το 2021, λίγα μόλις χρόνια μετά την έναρξη της, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να διαλυθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή