
Νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον e – ΕΦΚΑ φέρνει το 2024 για τους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου επιβαρυμένα κατά 3,9%, όσο και ο πληθωρισμός του 2023.
Η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται ετησίως από 64,08 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία έως 173,38 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη, δηλαδή την έκτη κατηγορία.
Ασφαλιστικό: Τι ισχύει για τους απασχολούμενους συνταξιούχους αγρότες
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη το 3,9% του πληθωρισμού η ασφαλιστική εισφορά για την πρώτη κατηγορία, την οποία επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 αγρότες, θα φτάσει από τα 137,06 ευρώ το μήνα σε 142,4 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα, οι εισφορές και για τις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες θα διαμορφωθούν με τη νέα χρονιά στα 170,88 ευρώ/μήνα από 164,47 ευρώ/μήνα για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 205,06 ευρώ/μήνα από 197,37 ευρώ/μήνα για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 246,07 ευρώ από 236,84 ευρώ για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 296,2 ευρώ από 285,09 ευρώ για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 386,19 ευρώ από 371,7 ευρώ για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

Η σχετική απόφαση που θα επισφραγίσει την αύξηση αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ οι αγρότες έχουν περιθώριο έως τις 31/1/2024 να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ώστε να καταβάλλουν την επόμενη χρονιά τις αυξημένες εισφορές που θα προκύψουν.
Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το 2024. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους, ενώ η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
Τι απαιτείται
Για τη χρήση της υπηρεσίας από τους ασφαλισμένους απαιτείται η ταυτοποίηση τους με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.
Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:
- Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία
- Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
- Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
- Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
- Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
- Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.
Συνταξιοδότηση με οφειλές
Από τις αρχές του 2024 ενεργοποιείται η ρύθμιση για την καταβολή σύνταξης με χρέη. Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση όσοι αγρότες έχουν οφειλές από 6.000 έως 10.000 θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση άρσης του τραπεζικού τους απορρήτου, προκειμένου να ρυθμιστεί η οφειλή τους και να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξής τους.
Οι οφειλέτες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να είναι 62 ετών, να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους μετά τα 67. Το ανώτατο όριο οφειλών για τη συνταξιοδότηση διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες, με βασική προϋπόθεση να μην έχουν περισσότερα από 6.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ