«Τέλος» στη μαύρη εργασία φιλοδοξεί να βάλει η νέα ρύθμιση για τις άδειες παραμονής μεταναστών, καθώς προβλέπει τη νομιμοποίηση και την ασφάλιση τους, που ήδη ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας. Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος σε εργάτες γης, που είχαν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια να επιστρέψουν ή αυτοί που είναι ήδη εδώ να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Η νέα αυτή ρύθμιση, αντιμετωπίστηκε θετικά από τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωση 14 Αγροτικών Συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, την χαρακτήρισαν απαραίτητη, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν φτάνει μόνο αυτό», καθώς απαιτούνται «πολλά ακόμα βήματα – σε όλα τα επίπεδα – για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες αγρότες ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και την επόμενη χρονιά».
Αγρότες: Απαραίτητη η τροπολογία για τους μετανάστες – Παραμένει όμως η έλλειψη εργατών γης
Άλλωστε ένα από τα βασικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι η εξεύρεση εργατικών χεριών, καθώς απαιτούνται για τις αγροτικές εργασίες σχεδόν 180.000 εργατικά χέρια.
«Νομιμοποιεί και ασφαλίζει τους εργάτες γης»
«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δίνει άδεια παραμονής σε εργάτες είναι σε καλό δρόμο», είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγέλης Κορόβιλας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε εμάς δίνει την ασφάλεια να μην υπάρχει ο κίνδυνος της Επιθεώρησης Εργασίας που ερχότανε μέσα στο θερμοκήπιο, έκανε έλεγχο και έκοβε «κουστούμια» 10.500 ευρώ πρόστιμο για ανασφάλιστους εργάτες. Και σε αυτούς δίνει την δυνατότητα να μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο, να μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους κάποιες μέρες και να ξαναγυρίσουν πάλι στη δουλειά τους».
Πάντως, όπως επισημαίνει ο νέος νόμος δεν λύνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Όμως, πολλοί εργάτες γης που είχαν φύγει τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πλέον ένα κίνητρο να ξαναγυρίσουν, ή άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Αυτό που πρέπει όμως να γίνει είναι να έρθουν και άλλοι εργάτες γης στην Ελλάδα για να συμπληρωθεί το κενό που υπάρχει στον αγροτικό τομέα.
Υψηλά τα μεροκάματα
Αναφερόμενος στην έλλειψη προσφοράς Ελλήνων να δουλέψουν ως εργάτες γης, ανέφερε το πρόσφατο παράδειγμα της διευκόλυνσης και της επιδότησης από την πολιτεία της μετακίνησης εργατών και αγροτών από την Μακεδονία, που είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή τους, για να πάνε στην Κρήτη να μαζέψουν ελιές. «Ξέρετε πόσοι ανταποκρίθηκαν, πόσες αιτήσεις έγιναν; Μόλις 55», είπε.
Από την άλλη πλευρά, τα μεροκάματα πλέον έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα, δηλαδή είναι πιο πάνω από την πραγματικότητα, είπε. Στα θερμοκήπια φτάνουν 35 και 40 ευρώ καθαρά. Όμως, παρόλα αυτά, ο Έλληνας δεν πρόκειται να μπει στο κομμάτι του αγροτικού τομέα, εκτίμησε.
Ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται και να μετεξελίσσεται με ταχύτητα φωτός. Οι παραγωγοί της περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μορφωτικό και τεχνογνωσίας.
«Δεν έχουμε κόσμο να δουλέψει στα χωράφια»
Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας είπε ότι πολλά από αυτά ήδη προϋπήρχαν μέσα στα θερμοκήπια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σε πιο σε πιο μηχανική μορφή, πιο πρώιμη.
«Άμα όμως δεν έχεις διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, δεν έχεις κόσμο για να δουλέψεις, υπάρχει ανασφάλεια σε εμάς τους αγρότες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «ποιος από εμάς θα μπει στη διαδικασία, παραδείγματος χάρη να κάνει μία μονάδα, να κάνει οτιδήποτε στο κομμάτι του αγροτικού τομέα όταν δεν έχει κόσμο να δουλέψει;».
Για τον λόγο αυτό «λέμε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, ούτως ώστε συντεταγμένα η πολιτεία να φροντίσει να έρθει προσωπικό από όποια χώρα γίνει διακρατική συμφωνία, να έρθει προσωπικό συντεταγμένα, και να ξέρει και το κράτος και εμείς και όλες οι υπηρεσίες να ξέρουν ότι υπάρχουν στην τάδε επιχείρηση δέκα άνθρωποι, στην άλλη επιχείρηση, πέντε άνθρωποι συντεταγμένα να ξέρουν ότι είναι εκεί, ότι θα είναι ασφαλισμένοι, θα είναι μέσα στο σπίτι τους και θα δουλεύουν στην τάδε επιχείρηση.
Δεν ζητάμε κάτι τρελό, οργανωμένα πράγματα για να είμαστε κι εμείς εντάξει και νόμιμοι σε όλο, σε όλο το φάσμα», κατέληξε.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032