Ενισχύοντας τις πιέσεις προς τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προσθέσει στη λίστα κυρώσεων τον μεγαλύτερο παραγωγό διαμαντιών της χώρας.

«Σύμφωνα με την απαγόρευση διαμαντιών που έχουμε εισαγάγει με το 12ο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ προσθέτει σήμερα την Alrosa, τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο και τον διευθύνοντα σύμβουλό της», έγραψε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι η τελευταία προσθήκη αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών χωρών, η οποία περιλαμβάνει την ΕΕ, «να στερήσει τη Ρωσία από αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων».

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Στο στόχαστρο διαμάντια και πετρελαϊκό πλαφόν

Το Συμβούλιο της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εισήγαγε περιοριστικά μέτρα κατά της Alrosa και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Πάβελ Αλεξέεβιτς Μαρινίτσεφ, καθώς κρίθηκαν «υπεύθυνοι για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Κορυφαία στον κόσμο

«Η PJSC Alrosa είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, που ανήκει στο ρωσικό κράτος και αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ρωσικής παραγωγής διαμαντιών και η εταιρεία αποτελεί μέρος ενός οικονομικού τομέα που παρέχει σημαντικά έσοδα στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προστίθεται ότι συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για σχεδόν 1.950 άτομα και οντότητες συνολικά . Όσοι προσδιορίζονται, υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και στις εταιρείες της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων του εισηγμένου ατόμου και οντότητας, έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή