Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν μετά από ένα διήμερο πιέσεων, έχοντας ως στηρίξεις τον κλάδο της ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,41% στις 7.714 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,31% στις 16.590 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,32% στις 7.435 μονάδες.

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου – «Βλέπει» τα 80 δολ. το Brent

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος, καθώς τα συμβόλαια του Brent και του αργού ενισχύονται για ακόμη μία ημέρα, μετά τις διαμαρτυρίες που προκάλεσαν τη διακοπή της παραγωγής του κοιτάσματος πετρελαίου Ελ Σαχάρα της Λιβύης. Το κοίτασμα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Η εξέλιξη αυτή προστέθηκε στις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη, μετά τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό και το χθεσινό μακελειό στο Ιράν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 πολίτες του.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή Next σημειώνει άνοδο άνω του 5% αφού ο βρετανικός λιανοπωλητής αύξησε την καθοδήγηση των κερδών του για ολόκληρο το έτος, καθώς οι πωλήσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2023 ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της JD Sports Fashion υποχωρεί κατά 15% αφού μείωσε τις προβλέψεις μετά τον ήπιο καιρό του φθινοπώρου και τις πιο χαμηλές χριστουγεννιάτικες συναλλαγές που έπληξαν τις πωλήσεις.

Στις αγορές υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα, ειδικά στο μέτωπο των επερχόμενων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από το 3,5% τον Νοέμβριο. Η στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε ότι η αύξηση οφείλεται στην ενέργεια και τις υπηρεσίες και ότι ο πληθωρισμός των μεταποιημένων προϊόντων και των τροφίμων επιβραδύνθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές