Σε εκτεταμένη κατοχύρωση κερδών προχώρησαν οι επενδυτές της Wall Street την πρώτη εβδομάδα του έτους, καθώς οι μετοχές άρχισαν να αντιστρέφουν μέρος του ράλι του προηγούμενου τριμήνου.

Οι επενδυτές αποκόμισαν 123 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια την εβδομάδα έως τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Bank of America. Ενώ οι εισροές στις αγορές χρήματος είναι τυπικές στην αρχή κάθε έτους, το ποσό ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για την πρώτη εβδομάδα του έτους, επισήμαναν οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Michael Hartnett, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global.

BofA: Ποιοι έχασαν το ράλι των μετοχών

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές είδαν για δεύτερη εβδομάδα εισροές ύψους 7,6 δισ. δολαρίων και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έλαβαν 10,6 δισ. δολάρια.

Η “τρέχουσα πορεία εισροών” στις αγορές χρήματος είναι πιθανό να τελειώσει τον Σεπτέμβριο, αν η ιστορική τάση για τους κύκλους των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής επιβεβαιωθεί, ανέφερε ο Hartnett.

Προς το παρόν, τα μετρητά διατηρούν την ελκυστικότητά τους, ακόμη και αφού τα αμοιβαία κεφάλαια έλαβαν το ρεκόρ των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, πολύ πάνω από τις παγκόσμιες εισροές σε μετοχές, δείχνοντας ότι οι επενδυτές έχασαν το ράλι της αγοράς μετοχών του 2023.

Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All-Country World να διακόπτει ένα ράλι εννέα εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στις νέες προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων και αναμένουν πιο σαφή μηνύματα από τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Άλλωστε, οι αναλυτές της HSBC, της Sanford C. Bernstein και της Oppenheimer Asset Management προειδοποίησαν πρόσφατα για παύση του ράλι των μετοχών που έφερε η αυξημένη αισιοδοξία στο τέλος του περασμένου έτους. Αλλά από την άλλη, η Beata Manthey της Citigroup βλέπει ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα επεκτείνουν τα κέρδη και το 2024, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, αν και προειδοποίησε για βραχυπρόθεσμες ευπάθειες στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Από τη μεριά του, ο Hartnett της Bank of America υπενθύμισε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο και τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο μεταξύ των 12 γεγονότων, τα οποία χαρακτήρισε “γνωστούς άγνωστους”, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κέρδη και τα επιτόκια φέτος.

Παράλληλα, οι BRICS, με τον διευρυμένο αριθμό των μελών τους, περιλαμβάνουν πλέον πάνω από το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 45% της κατανάλωσης ενέργειας και το 37% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ακόμα κι έτσι, το μπλοκ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 25% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών, με τις μετοχές των αναπτυσσόμενων χωρών να διαπραγματεύονται σε χαμηλό 52 ετών έναντι των αμερικανικών μετοχών. Γι’ αυτό και συνιστά την τοποθέτηση σε τίτλους των αναδυόμενων αγορών και την πώληση αμερικανικών μετοχών το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή