Παρέμεινε δυναμική η αγορά εργασίας των ΗΠΑ και κατά τον τελευταίο μήνα της περασμένης χρονιάς, καθώς o ρυθμός των προσλήψεων ήταν ακόμη πιο ισχυρός από τον αναμενόμενο στο τέλος του 2023, όπως ανέφερε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 216.000 θέσεις εργασίας τον μήνα που μας πέρασε, ενώ το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%. Η αύξηση της μισθοδοσίας έδειξε σημαντικό κέρδος σε σχέση με τον προς τα κάτω αναθεωρημένο αριθμό των 173.000 επιπλέον θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο. Ο Οκτώβριος επίσης αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, σε 105.000 από 150.000 νέες θέσεις εργασίας, υποδηλώνοντας μια ελαφρώς λιγότερο ισχυρή εικόνα για την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 2,5 ετών η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. σύμφωνα με την ADP 

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι οι μισθοδοτούμενοι εργαζόμενοι θα αυξάνονταν κατά 170.000 και το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωνόταν στο 3,8%.

Ένας πιο περιεκτικός δείκτης για την ανεργία που περιλαμβάνει τους αποθαρρημένους εργαζόμενους και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους αυξήθηκε στο 7,1%. Αυτή η αύξηση του «πραγματικού» ποσοστού ανεργίας ήρθε καθώς η έρευνα των νοικοκυριών, που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, έδειξε μείωση των εργαζόμενων κατά 683.000.

Η έκθεση, μαζί με τις αναθεωρήσεις των μετρήσεων των προηγούμενων μηνών, οδήγησε το 2023 τις νέες θέσεις εργασίας σε 2,7 εκατομμύρια, ή σε μια αύξηση κατά μηνιαίο μέσο όρο 225.000 θέσεων εργασίας, από 4,8 εκατομμύρια ή 399.000 το μήνα, το 2022.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα δεδομένα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο να υποχωρούν και τις αποδόσεις του αμερικανικού ομολόγου να είναι πολύ υψηλότερες.

Η ώθηση των προσλήψεων προήλθε από μια αύξηση 52.000 σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο και άλλες 38.000 σε τομείς που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (νοσοκομεία κ.α. ). Ο κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας συνεισέφερε 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ η κοινωνική βοήθεια 21.000 νέες θέσεις και οι κατασκευές 17.000 νέες θέσεις εργασίας. Το λιανικό εμπόριο αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 17.000, καθώς ο κλάδος ήταν σταθερός από τις αρχές του 2022, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, οι μεταφορές και η αποθήκευση σημείωσαν απώλειες 23.000 θέσεων εργασίας.

Η έκθεση έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, παρά την υποχώρηση αλλού, εξακολουθούν να επικρατούν στην αγορά εργασίας. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 4,1% σε σχέση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 3,9%. Η μέση εβδομαδιαία εργασία μειώθηκε στις 34,3 ώρες.

Οι αγορές συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed αντέδρασαν επίσης, μειώνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο από την Federal Reserve σε περίπου 56%, σύμφωνα με τον Όμιλο CME.

Τα στοιχεία της Παρασκευής προσθέτουν στην υπόθεση ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αψηφά τις προσδοκίες για επιβράδυνση, παρά την προσπάθεια της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό με 11 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022, και συνολικά άνοδο κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες, την πιο επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιγξης εδώ και 40 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή