H κινεζική τράπεζα Zhongzhi Enterprise Group κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ενισχύοντας την ταχεία πτώση ενός οργανισμού που επέβλεπε κεφάλαια άνω των 140 δισ. δολαρίων στο αποκορύφωμά της πριν υποκύψει στην κρίση ακινήτων που έχει προκαλέσει τον όλεθρο στη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία.

Η Zhongzhi ανακοίνωσε ότι «προφανώς» δεν έχει την ικανότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με δήλωση την Παρασκευή στο Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση και τελικά έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης. Ένας έλεγχος διαπίστωσε ότι τα χρέη της Zhongzhi ανέρχονται συνολικά σε 420 δισεκατομμύρια γουάν με 460 δισ. γουάν (δηλαδή έως 64,4 δισ. δολάρια), έναντι περιουσιακών στοιχείων 200 δισεκατομμυρίων γουάν, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές τον Νοέμβριο.

Αλμα στο πετρέλαιο με το «καλημέρα» του 2024 – Φοβίζει η ένταση στην Ερυθρά

Η πτώση σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της Κίνας, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο ήδη εύθραυστο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα, αναφέρει το Bloomberg. Η πτώση των ακινήτων, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και το υποτονικό εμπόριο επιβαρύνουν την κινεζική οικονομία, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει βυθιστεί τρία συνεχόμενα χρόνια.

Η αίτηση πτώχευσης της Zhongzhi ήρθε μόλις μερικούς μήνες αφότου προκάλεσε για πρώτη φορά ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν μια από τις θυγατρικές της εταιρείες απέτυχε να αποπληρώσει τους πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στο Πεκίνο.

FILE PHOTO: A general view of the Zhongzhi Enterprise Group office building in Beijing, China August 22, 2023. REUTERS/Florence Lo/File Photo

Ενώ οι πιστωτές της εταιρείας είναι ως επί το πλείστον πλούσια άτομα και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – η κατάρρευση εκθέτει πιθανές ρωγμές στον τομέα καταπιστεύματος των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω επιδεινούμενης ύφεσης ακινήτων. Η αποτυχία υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς ιδιωτικών πιστώσεων, όπου η έλλειψη δημόσιας γνωστοποίησης σχετικά με τα χρέη που δημιουργούνται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν τα αντίπαλα καταπιστεύματα αντιστάθμισαν τους κινδύνους, η Zhongzhi και οι θυγατρικές της, ιδιαίτερα η Zhongrong International Trust, επέκτεινε τη χρηματοδότηση σε προβληματικές κατασκευαστικές και άρπαξαν περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες όπως η China Evergrande Group. Η αγορά κατοικίας της Κίνας συνεχίζει να παραπαίει παρά το πλήθος κινήτρων από το Πεκίνο ώστε να αναζωογονήσει τις πωλήσεις, οι οποίες σημείωσαν βουτιά 35% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις ακινήτων είναι σε ύφεση για τους 20 από τους τελευταίους 24 μήνες.

Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης υπογραμμίζει επίσης την απροθυμία του Πεκίνου να διασώσει τις χρηματοοικονομικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το χρονικό της πτώχευσης

Τον Αύγουστο, η Κίνα ζήτησε από δύο από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες της χώρας να εξετάσουν τα βιβλία της Zhongrong International, ενδεχομένως ανοίγοντας το δρόμο για μια κρατική διάσωση του προβληματικού δανειστή.

Αργότερα, μία συνεδρίαση του επιτελείου οικονομικής πολιτικής, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος Xi Jinping στα τέλη Οκτωβρίου, υπογράμμισε την ανάγκη να αποτρέψει αποτελεσματικά τους οικονομικούς κινδύνους και να αποτραπούν οποιεσδήποτε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Σε μια συνεδρίαση που ακολούθησε μελέτη, η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών, η οποία εποπτεύει υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «ισχυρό φάρμακο» για την αντιμετώπιση των σημαντικών κινδύνων.

Τον Νοέμβριο, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι άνοιξαν ποινικές έρευνες για τη διαχείριση χρημάτων του ομίλου Zhongzhi. Η εταιρεία αποκάλυψε νωρίτερα έλλειμμα 36,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της, λέγοντας στους επενδυτές ότι ήταν «σοβαρά αφερέγγυα». Την εποχή εκείνη, οι δικηγόροι και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι περισσότερα από τρία τέταρτα των μετρητών των επενδυτών θα χαθούν, με μόλις 100 δισεκατομμύρια γουάν να μπορούν να ανακτηθούν από ένα χρέος ύψους 460 δισεκατομμυρίων γουάν.

Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης της Zhongzhi είναι επίσης ασυνήθιστη, καθώς οι χρεοκοπίες αυτού του είδους εταιρειών στην Κίνα τα τελευταία χρόνια τείνουν να περάσουν πρώτα από αναδιάρθρωση χρέους, αποφεύγοντας την επίσημη πτώχευση. Η HNA Group Co., ο όμιλος που κατέρρευσε με δισεκατομμύρια δολάρια χρέους, ολοκλήρωσε τις εργασίες αναδιάρθρωσης το 2022. Η China Evergrande, της οποίας η αθέτηση του 2021 επιτάχυνε την κρίση του χρέους της χώρας και η οποία έχει περίπου 327 δισεκατομμύρια σε υποχρεώσεις, εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποφύγει εκκαθάριση και δεν έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Σκιώδεις τράπεζες

Οι σκιώδεις τράπεζες όπως η Zhongzhi είναι εταιρείες με χαλαρή ρύθμιση που συγκεντρώνουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Ο κλάδος εμπιστοσύνης της Κίνας είναι μια βασική εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για πιο αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να λάβουν τακτικά τραπεζικά δάνεια, όπως οι κατασκευαστές ακινήτων και τα οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης. Η Κίνα καταπιέζει τη σκιώδη τραπεζική από τα τέλη του 2017.

Η Zhongzhi ιδρύθηκε το 1995, με έδρα το Πεκίνο και γρήγορα επεκτάθηκε για να καταλήξει σε μια εκτεταμένη αυτοκρατορία που είχε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο γουάν σε περιουσιακά στοιχεία στο αποκορύφωμά της.

Ο όμιλος κατέχει μετοχές σε έξι αδειοδοτημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Zhongrong International Trust, πέντε διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων καθώς και τεσσάρων εταιρειών διαχείρισης περιουσίας. Έχει επίσης μερίδια ελέγχου σε μια σειρά εισηγμένων εταιρειών σε όλους τους τομείς, από τους ημιαγωγούς μέχρι την υγεία και την κατανάλωση.

Η εταιρεία δήλωσε τον Νοέμβριο ότι ο θάνατος του ιδρυτή της Xie Zhikun το 2021 και η επακόλουθη αποχώρηση ανώτατων στελεχών είχαν οδηγήσει σε αποτυχία της εσωτερικής διαχείρισης. Οι προηγούμενες προσπάθειες για μια «αυτοδιάσωση» δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, ανέφερε η Zhongzhi στην αίτηση πτώχευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή