Κλιμακώνοντας την εμπορική διαμάχης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα έρευνα για τις εισαγωγές γαλλικού μπράντι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου η έρευνα αντιντάμπινγκ σε μπράντι που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε καταγγελίες από την εγχώρια βιομηχανία μπράντι.

Η κίνηση αυτή έρχεται τέσσερις μήνες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραπονέθηκε για πλημμύρα κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλού κόστους που έπληξαν την Ευρώπη και ξεκίνησε έρευνα για την υποστήριξη του Πεκίνου στον κλάδο, έχοντας στο πλευρό της στελέχη και αξιωματούχους της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία και η ηλεκτροκίνηση το νέο μέτωπο μεταξύ ΕΕ – Κίνας

Εκείνη την εποχή, οι Βρυξέλλες είχε εκφράσει ανησυχίες για πιθανά κινεζικά αντίποινα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Daxue Consulting, μιας ομάδα έρευνας αγοράς με έδρα την Κίνα, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times, η Κίνα εισήγαγε αλκοολούχα ποτά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το κονιάκ ήταν το μεγαλύτερο εισαγόμενο απόσταγμα, αποτελούμενο σχεδόν εξ ολοκλήρου από γαλλικά προϊόντα.

Οι έρευνες

Όπως διευκρινίζει το κινεζικό υπουργείο, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε προϊόντα μπράντι που έρχονται σε δοχεία μικρότερα των 200 λίτρων από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια εταιρεία ειδικά .

«Η Κίνα δείχνει στην Ευρώπη πώς θα μπορούσαν να είναι τα αντίποινα εάν επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα», σχολιάζει στο Bloomberg, ο Noah Barkin, ανώτερος σύμβουλος του Rhodium Group. «Αυτή η κίνηση θα πλήξει τις οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία – και αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση του Μακρόν ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής της έρευνας της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές EV από την Κίνα».

Οι γαλλικές εταιρείες Remy Cointreau, Pernod Ricard και ο πολυτελής όμιλος LVMH πωλούν στην Κίνα το περίφημο γαλλικό κονιάκ, με επωνυμίες όπως οι Remy Martin, Martell και Hennessy.

Οι μετοχές της Remy Cointreau υποχώρησαν έως και 9,2% στο Παρίσι ενώ η Pernod Ricard υποχώρησε κατά 5,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού