Ο Γκίντερ Φίλμαν, ο επιχειρηματίας που άλλαξε το πρόσωπο του γερμανικού εμπορίου οπτικών, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο όμιλος Fielmann.

Ο Φίλμαν πέθανε στον ύπνο του παρουσία της οικογένειάς του στο σπίτι του στο Λουτγενσε στο βορειοδυτικό κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Οι 10 προκλήσεις του 2024 για τη γερμανική οικονομία

«Οι σκέψεις περισσότερων από 23.000 του προσωπικού μας στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτή τη στιγμή με τους συγγενείς του Γκίντερ Φίλμαν. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη βαθιά μας συμπαράσταση στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Τον Φίλμαν θα τον θυμόμαστε για την πελατοκεντρική του προσέγγιση, τη δημιουργικότητα και το όραμά του ως πρωτοπόρου στον τομέα των γυαλιών, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Το 1972 ο οπτομέτρης Γκίντερ Φίλμαν ίδρυσε το πρώτο κατάστημα οπτικών στο Καξχάβεν. Το 1981 έφερε επανάσταση στη γερμανική αγορά προσφέροντας 90 μοντέρνους σκελετούς που καλύπτονταν από το επίδομα των ταμείων ασφάλισης υγείας. Επειδή προηγουμένως μόνο 6 μοντέλα ήταν διαθέσιμα σε αντάλλαγμα για το επίδομα ασφάλισης, ο Φίλμαν αφαίρεσε έτσι το «κοινωνικό στίγμα» που συνόδευε την ανάγκη κάποιος να φορέσει γυαλιά.

Αυτή η απελευθέρωση, η ευνοϊκή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και το επιθετικό μάρκετινγκ επέτρεψαν στην επιχείρησή του να αναπτυχθεί γρήγορα. Το 1982 άνοιξε ένα νέο κατάστημα στο Κίελο που προσφέρει περισσότερους από 7.000 σκελετούς για να διαλέξει ο πελάτης.

Το 1994 η Fielmann KG μετατράπηκε σε Fielmann AG και εισήχθη στο χρηματιστήριο. Πλέον, υποκαταστήματα της Fielmann βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις γερμανικές πόλεις. Ο όμιλος διατηρεί 977 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας 27 εκατομμύρια πελάτες, σύμφωνα με στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου του περασμένου έτους. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανήλθε σε σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Φίλμαν είχε αποσυρθεί από τη διεύθυνση της επιχείρησης το 2019, παραδίδοντας τα ηνία στον γιο του Μαρκ. Τα ενδιαφέροντά του περιελάμβαναν τη βιολογική γεωργία και την αγορά του Κάστρου Πλον, της πρώην κατοικίας των δουκών του Σλέσβιχ-Χολστάιν, όπου σήμερα εκπαιδεύονται οπτικοί.

Ως φιλάνθρωπος, έκανε δωρεές για την εκπαίδευση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τη διατήρηση της φύσης. Μάλιστα, ο Φίλμαν φύτευε ένα δέντρο για κάθε εργαζόμενο κάθε χρόνο. Το 2009, η τότε καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γκίντερ Φίλμαν φύτεψαν το ένα εκατομμυριοστό δέντρο στο Μπούντελσντορφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή