Ακόμη και με μια σειρά περιοριστικών ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν στις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων το περασμένο έτος, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε σταθερά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023 και τώρα βρίσκεται περίπου στα 43.610 δολάρια, κερδίζοντας περίπου 18.000 δολάρια σε αξία από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Bitcoin έφτασε στην κορυφή των 68.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021. Αλλά μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, είχε χάσει περισσότερο από το 75% αυτής της αξίας μετά την κατάρρευση του FTX, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων εκείνη την εποχή. Και τώρα, επανήλθε ξανά.

Άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα ακολούθησαν παρόμοια τροχιά σε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για μια βιομηχανία που χτυπήθηκε από σκάνδαλα.

Πίσω από την εκρηκτική αυτή άνοδο φαίνεται ότι κρύβεται μία εν αναμονή απόφαση για τα ETF κρυπτονομισμάτων. Όπως υπογραμμίζει το CNBC, οι επενδυτές αγόρασαν κρυπτονομίσματα εν όψει της πολυαναμενόμενης έγκρισης του πρώτου αμερικανικού αμοιβαίου κεφαλαίου ανταλλαγής bitcoin spot, το οποίο αναμένεται αργότερα τον Ιανουάριο.

ETF Bitcoin: Εν αναμονή της έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Εν αναμονή της έγκρισης, μια σειρά από εταιρείες επενδύσεων αναμένεται να προσφέρουν ETF, κυρίως η Blackrock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο .

Ένα ETF είναι ένα επενδυτικό ταμείο που παρακολουθεί την τιμή ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου ή δείκτη — σε αυτήν την περίπτωση, το bitcoin.

Πλεονεκτήματα

Το πλεονέκτημα ενός bitcoin ή ETF κρυπτογράφησης είναι ότι θα προσφέρει έναν τρόπο στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις κινήσεις των τιμών του bitcoin χωρίς να κατέχουν απευθείας το κρυπτονόμισμα.

Σύμφωνα με την Coindesk, εάν εγκριθούν, τα ETF κρυπτονομισμάτων αναμένεται να διαπραγματεύονται σε παραδοσιακά χρηματιστήρια που ρυθμίζονται από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή το Nasdaq.

Αυτό θα άνοιγε την αγορά κρυπτονομισμάτων σε ένα ευρύτερο φάσμα αγοραστών που δεν χρησιμοποιούν ήδη ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Εν αναμονή της έγκρισης του ETF, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί ξανά στην αγορά, γεγονός που ανέβασε την τιμή του bitcoin.

«Ανοίγει πραγματικά την πόρτα για κάθε είδους απαιτήσεις. Και αν η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται», λέει ο Douglas Boneparth, πρόεδρος της Bone Fide Wealth και μέλος του Financial Advisor Council του CNBC . Το BoneDarth διατηρεί επενδύσεις στο Bitcoin και σε άλλες «κρυπτοσυχνότητες».

Οι άλλοι παράγοντες

Υπάρχουν όμως, και άλλοι παράγοντες που παίζουν. Η Federal Reserve σηματοδότησε ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει , ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την οικονομία καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό έχει κάνει πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το «μισό» του bitcoin, το οποίο αναμένεται τον Απρίλιο . Το Halving είναι ένας ενσωματωμένος μηχανισμός που σχετίζεται με την εξόρυξη bitcoin που μειώνει περιοδικά την προσφορά token. Η μείωση της προσφοράς bitcoin αναμένεται να τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News